16:26 / 23.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Putin: Rusija će početi prodavati plin "neprijateljskim" zemljama u rubljima

Rusija želi samo rublje za svoj plin

Rusija želi samo rublje za svoj plin

Foto: Dado Ruvic/Illustration / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će početi prodavati plin "neprijateljskim" zemljama u rubljima, nakon što je, kako je rekao, potez Zapada kojim je zamrznuo rusku imovinu uništio povjerenje Moskve, no ispoštovat će prije potpisane ugovore.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koji se ponajprije odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije. Riječ je o EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

- Rusija će, naravno, nastaviti isporučivati prirodni plin u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u prije zaključenim ugovorima, rekao je Putin.

Promjene će se samo odraziti na valutu plaćanja koja će biti promijenjena u ruske rublje, dodao je.

- Cijeli Zapad je ubio sve povjerenje u vlastite valute, rekao je Putin.

Prema Gazpromu, počevši od 27. siječnja, 58 posto njihove prodaje prirodnog plina Europi i ostalim zemljama ugovoreno je u eurima, 39 posto u američkim dolarima i oko tri posto u funtama.

- Nema smisla da isporučujemo naša dobra Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera, počevši s našim prirodnim plinom, kako bismo, što je prije moguće, prebacili u ruske rublje isplate koje primamo za isporuku u tzv. neprijateljske zemlje. To znači da ćemo odbijati koristiti se kompromitiranim valutama u takvim transferima, rekao je Putin. Ruski plin čini oko 40 posto sveukupne potrošnje plina u Europi.

Putin je vladi i središnjoj banci dao tjedan dana vremena da osmisle način plaćanja za sve strane kupce, uključujući i pribavljanje rubalja na domaćem tržištu valuta.

Energetski div Gazprom morat će učiniti izmjene u plinskim ugovorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!