Rusija dopušta Ukrajincima pristup elekričnim vodovima u Černobilu?

10.03.2022.

22:00

Autor: HRT/Hina

Černobil

Černobil

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je pristalo dopustiti ukrajinskom timu za popravak pristup električnim vodovima u području oko nuklearne elektrane u Černobilu, objavila je novinska agencija Interfax, ne dajući više detalja.

Agencija za atomsku energiju UN-a ranije je kazala da se, zbog ruske invazije na Ukrajinu, pogoršala njezina komunikacija s nuklearnom elektranom u Černobilu i elektranom u Zaporižju te da je situacija zabrinjavajuća.

Ukrajina je u srijedu priopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je elektrani isključena električna energija, ali UN-ova agencija za atomsku energiju nije ustanovila "presudan utjecaj na sigurnost".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom priopćila je da je visokonaponski dalekovod oštećen tijekom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga koje kontroliraju ugašenu elektranu te da je Černobil odsječen od nacionalne elektroenergetske mreže.

Energoatom navodi da bi se u konačnici mogle osloboditi "radioaktivne supstance" koje bi bile prijetnja drugim dijelovima Ukrajine i Europe, ako ne bude struje za hlađenje istrošeno nuklearnog goriva pohranjenog u elektrani koja je pretrpjela najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rezervni dizel generatori mogli održavati elektranu samo 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!