Rusija imenovala novog zapovjednika ofenzive u Ukrajini

08.10.2022.

16:16

Autor: V.K./Hina/HRT

Sergej Surovikin

Sergej Surovikin

Foto: - / Shutterstock

Ruska vojska u subotu je izvijestila o imenovanju novog zapovjednika svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, nakon niza velikih poraza na terenu i znakova sve većeg nezadovoljstva među elitom u vezi s vođenjem sukoba.

- General vojske Sergej Surovikin imenovan je za zapovjednika združene skupine snaga na području specijalne vojne operacije u Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

Surovikin (55) je veteran građanskog rata u Tadžikistanu u 1990-im, drugog rata u Čečeniji u 2000-im i ruske intervencije u Siriji 2015.

Dosad je zapovijedao "južnom" skupinom snaga u Ukrajini, pokazuje izvješće ruskog ministarstva objavljeno u srpnju.

Ime njegova prethodnika nikad nije službeno objavljeno, ali ruska glasila pišu da je to bio Aleksandar Dvornjikov, također veteran drugog čečenskog rata i zapovjednik ruskih snaga u Siriji od 2015. do 2016.

Ova odluka koju je Moskva objavila, što rijetko čini, dolazi nakon niza velikih poraza ruske vojske u Ukrajini.

Ruske snage početkom rujna potisnute su iz najvećeg dijela Harkivske oblasti, na sjeveroistoku, zahvaljujući ukrajinskoj protuofenzivi koja je Kijevu omogućila da oslobodi tisuće četvornih kilometara svojeg teritorija.

Ruske snage izgubile su i 500 km teritorija u Hersonskoj oblasti, na jugu i u zadnji tren su se povukle iz Limana, logističkog središta koje je sada u rukama Kijeva, kako ne bi ostale u okruženju.

Ovi su porazi potaknuli kritiku među ruskom elitom, a čečenski vođa Ramzan Kadirov posebno se obrušio na vojno zapovjedništvo dok je visoki parlamentarni dužnosnik Andrej Kartapolov javno pozvao vojsku da "prestane lagati" u vezi sa svojim gubitcima.

Vijest dolazi na dan kada je u eksploziji djelomično uništen Krimski most, infrastrukturni objekt važan za opskrbu poluotoka koji je Moskva anektirala i za ruske snage u Ukrajini, a veoma drag Vladimiru Putinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!