Rusija istražuje mogućnost kupnje zrakoplova od zapadnih leasing tvrtki

23.12.2022.

15:04

Autor: HINA/HRT/A.S.

Rusija istražuje mogućnost kupnje zrakoplova od zapadnih leasing tvrtki

Rusija istražuje mogućnost kupnje zrakoplova od zapadnih leasing tvrtki

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski zrakoplovni prijevoznici održali su probne razgovore s najmanje jednom velikom zapadnom leasing kompanijom o korištenju državnih sredstava za kupnju više od 400 zrakoplova koji su u Rusiji ostali nakon njezine invazije na Ukrajinu, tvrde upućeni izvori.


Prijedlog, za kojeg treba dozvola EU-a i koji bi testirao prostor za kompromis u gospodarskom ratu između Moskve i Zapada, mogao bi smanjiti račun od više milijardi dolara s kojim se sučeljavaju iznajmljivači i osiguravatelji i omogućiti ruskim zrakoplovnim tvrtkama da osiguraju službeno vlasništvo nad zrakoplovima, uz potencijalno veliki popust.

Izvor iz ruskog zrakoplovnog sektora rekao je da se o prijedlogu još uvijek raspravlja, ali da neki ruski dužnosnici ne vjeruju da će dobiti odobrenje Europske unije.

Dužnosnik EU-a upoznat s raspravama o tom pitanju odbio je komentar.

Rusija je prije početka rata u Ukrajini bila glavno tržište za iznajmljivače zrakoplova koji su od Boeinga i Airbusa kupovali mlažnjake i iznajmljivali ih ruskim zrakoplovnim prijevoznicima kojima je to financijski odgovaralo.

No nakon što su zapadne sankcije prisilile iznajmljivače na otkazivanje tih ugovora, Moskva je odbila dopustiti odlazak zrakoplova čime je "zarobila" zrakoplove u vrijednosti gotovo 10 milijardi dolara i potaknula zahtjeve iznajmljivača protiv vlastitih osiguravatelja.

Ruski zračni prijevoznici i dalje upravljaju mnogim zrakoplovima, ali neki već imaju problema s nabavom zamjenskih dijelova.

Pojedinosti razgovora između ruskih zračnih prijevoznika i jednog iznajmljivača pojavile su se u sudskom procesu u Irskoj u kojem veliki iznajmljivači tuže osiguravatelje, uključujući Lloyd's of London, kako bi osigurali isplatu svojih potraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!