Rusija kaže da protjerivanjem diplomata Poljska uništava odnose

24.03.2022.

16:33

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kremlj

Kremlj

Foto: PhotoJuli86 / Shutterstock

Rusija je optužila Poljsku da pokušava uništiti bilateralne odnose protjerivanjem 45 ruskih diplomata i najavila je oštar odgovor.

Ruski veleposlanik rekao je da je Poljska, koja je jučer objavila da će protjerati diplomate pod sumnjom da rade za rusku obavještajnu službu, također blokirala bankovne račune veleposlanstva.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su protjerivanja "svjestan korak prema konačnom uništenju bilateralnih odnosa, čije razaranje naši poljski 'partneri' sustavno provode duže vrijeme".

- Rusija neće ostaviti ovaj neprijateljski napad bez odgovora, koji će natjerati poljske provokatore na razmišljanje i povrijediti ih - dodaje se u priopćenju.

Odnosi između Rusije i srednjoeuropskih zemalja koje su nekada bile dio njezine sfere utjecaja dugo su bili opterećeni, ali sukob u Ukrajini znatno je povećao strah i sumnju u namjere Moskve.

Rusija je osudila nepromišljen prijedlog NATO članice Poljske da se u Ukrajinu pošalju naoružane međunarodne mirovne snage.

Ruski veleposlanik u Varšavi Sergej Andrejev rekao je da su bankovni računi veleposlanstva blokirani na temelju navoda da bi se mogli koristiti za pranje novca ili financiranje terorizma.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je:

- Mogu samo općenito reći da se bavimo zamrzavanjem sredstava Ruske Federacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!