21:38 / 24.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rusija kaže da naoružavanjem Ukrajine NATO pokazuje da želi nastavak rata

Pogled na Kremlj

Pogled na Kremlj

Foto: Evgenia Novozhenina/File Photo / REUTERS

Rusija je u četvrtak objavila da NATO svojim planom da postavi četiri dodatne borbene skupine na istočnom krilu te obećanjem da će i dalje pružati potporu Ukrajini pokazuje da želi nastavak sukoba.

- Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su odluke Zapada o naoružavanju Ukrajine potaknule tu zemlju da napadne proruske separatističke teritorije na svom istočnom dijelu, izvijestila je RIA.

Glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova rekla je da se militarizacija Europe ubrzava zahvaljujući Savezu te da NATO time potvrđuje svoje antirusko djelovanje.

Smatra da će bilo što poslužiti kao opravdanje za opasno i destabilizirajuće gomilanje snaga na istočnom krilu".

Obećanjem da će nastaviti slati Ukrajini oružje Savez potvrđuje da želi nastavak sukoba, rekla je Zaharova.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, NATO je aktivirao svoje obrambene planove, premjestio dijelove svojih snaga i raspodijelio 40.000 vojnika te zračne i pomorske kapacitete na svoje istočno krilo.

Četiri dodatne borbene skupine trenutno se pripremaju za raspoređivanje u Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Zaharova kaže da NATO bespogovorno slijedi SAD i njegove ciljeve da potpuno obuzda Rusiju. Također je rekla da se širi antiruska histerija kako bi se podigle cijene oružja, od čega, tvrdi ona, prvenstveno profitira SAD.

Optužila je NATO da prikriva tajna američka istraživanja biološkog i kemijskog oružja dok istovremeno nepravedno optužuje Rusiju da planira provokacije takvim oružjem, uz nuklearno.

Za NATO-ov izvanredni summit održan u četvrtak u Bruxellesu Zaharova je rekla da je ništa drugo nego seansa za ispiranje mozga.

Glasnogovornica je ocijenila da SAD nije mogao podnijeti činjenicu da je Rusija bila zemlja koja samostalno i suvereno donosi svoje odluke i vodi neovisnu politiku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!