18:29 / 12.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Rusija najavila Hrvatskoj mjere odmazde zbog protjerivanja diplomata

Zgrada Ruskog veleposlanstva  u Zagrebu

Zgrada Ruskog veleposlanstva u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ruska Federacija izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima jer protjeruju 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu i zaprijetila mjerama odmazde, prenosi u utorak TASS.

- Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je 11. travnja o odluci o smanjenju ukupnog broja djelatnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu pa 24 djelatnika ruske diplomatske misije moraju napustiti zemlju, što će imati utjecaj na cijeli spektar rusko-hrvatskih odnosa, objavila je u utorak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na web stranici ministarstva.

Zaharova je protjerivanje ruskih diplomata nazvala "antiruskom akcijom" i dodala da je odgovornost za posljedice "isključivo na hrvatskoj strani".

- Poduzet će se mjere odmazde, istaknula je.

Hrvatska je jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto "zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu", priopćio je MVEP.

Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!