Ruski veleposlanik: Protjerivanje diplomata je kontraproduktivno za odnose država

11.04.2022.

12:15

Autor: HRT/Hina

Gebäude des Außenministeriums

Gebäude des Außenministeriums

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je kontraproduktivno za odnose dviju država, a ta odluka je dio stare priče EU-a, priopćio je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji.

Razlogom za odluku Hrvatske Nesterenko smatra postulatima već iz stare priče Europske unije o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnih integriteta, koje veleposlanik u priopćenju stavlja pod navodnike.

Ova odluka značajan je korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja, dodaje se u objavi veleposlanstva na društvenim mrežama.

Plenković je u ponedjeljak kazao kako se nije sastao s Nesterenkom te da će Hrvatska recipročne mjere Moskve komentirati tek kad ih ona donese.

Hrvatska i Rusija službeno su bilateralni odnos započele 25. svibnja 1992. godine.

RH protjerala 18 ruskih diplomata i 6 djelatnika

U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan je veleposlanik Ruske Federacije. Hrvatska mu je izrazila najoštriju osudu agresije i zločina, ponovila je među ostalim poziv Moskvi da hitno prekine vojne aktivnosti. Veleposlaniku je uručena nota kojom Hrvatska smanjuje broj diplomata i osoblja u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu. Zatraženo je da 24 djelatnika napuste Hrvatsku.

"U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj kako bi se ruskoj strani i ovim putem izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina. Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi.


Veleposlaniku Ruske Federacije uručena je i nota kojom se, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, ruska strana obavješćuje o odluci Republike Hrvatske o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi te je zatraženo da 18 diplomata i 6 članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Veleposlanik Andrey Nesterenko je pak istaknuo da je ova odluka značajan korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma - 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja.

Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja - Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i drugima. Susjedna Slovenija protjeruje 33 diplomata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!