Rusija napala civilne ciljeve u Harkivu, zahuktava se kriza oko Zaporižja

18.08.2022.

19:33

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Harkiv

Harkiv

Foto: Vitalii Hnidyi / Reuters

Rat na istoku i jugu Ukrajina nastavlja se nesmiljenom žestinom. Rusija je ponovno napala civilne ciljeve u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu, a sve se više zahuktava i kriza oko nuklearne elektrane Zaporižje koja je i dalje pod nadzorom ruske vojske. Svjetska zajednica ponovno poziva Rusiju da se povuče iz Zaporižja, a u Lavov na razgovore s ukrajinskim predsjednikom, stigli su glavni tajnik UN-a i turski predsjednik.


Ni nakon gotovo šest mjeseci nezamislivog ratnog pakla, u Ukrajini nema mira. Žestoke borbe vode se u Donbasu na području Avdiivke i Bahmuta. Istodobno, na sjeveroistoku zemlje, ruske i proruske separatističke postrojbe ponovno granatama i raketama siju smrt po stambenim četvrtima Harkiva. U dva napada poginulo je najmanje osmero civila, a više od 34-ero je ranjeno. Od siline udara projektila, stambena zgrada u četvrti Saltivka potpuno je razorena. Ostale su samo ruševine.

- Od moga stana na prvom katu ostala su samo tri prozorska okvira, ništa više. Prvo se čuo prasak, a onda se spustila siva magla, kaže Tamara Kramarenko, stanarka.

 - U pogođenoj zgradi bilo je više od trideset civila, većinom žene, djeca i umirovljenici, govori Ivan Sokol, ravnatelj uprave za civilnu zaštitu.

Kritično je i na području okupirane nuklearne elektrane Zaporižja. Rusi i Ukrajinci nastavili su optuživati jedni druge za granatiranje. Ukrajinski predsjednik danas je ponovno zatražio hitno povlačenje ruske vojske iz cijele zaporiške regije.

- To bi se trebalo dogoditi bezuvjetno i što prije. Rusi moraju ukloniti svoju vojnu opremu i potpuno se povući sa svih područja u blizini elektrane, poručuje Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Rusima da je ponašanje njihove vojske na području Zaporižja krajnje neozbiljno uz nesagledljive posljedice.

- Rusima područje oko elektrane služi kao platforma za topničke napade na ukrajinske snage. To je nepromišljeno, neodgovorno i zahtijeva hitnu međunarodnu inspekciju i nadzor nad elektranom, smatra Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

U Lavov, na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, stigli su glavni tajnik UN-a Guterres i turski predsjednik Erdogan. Razgovaralo se o nedavno potpisanom dogovoru u Istanbulu o izvozu ukrajinskih žitarica, ali i o potrebi pronalaženja političkog rješenja sukoba. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!