Rusija: Navaljni se pred sudom brani od novih optužbi za ekstremizam

19.06.2023.

13:18

Autor: Hina/HRT/R.S.

Suđenje

Suđenje

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Zatvoreni vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni pojavio se pred sudom kako bi se branio od optužbi za ekstremizam, koje bi mogle produljiti njegovu zatvorsku kaznu za nekoliko desetaka godina.

Saslušanje je održano u kaznionici IK-6 u Melehovu, otprilike 235 kilometara istočno od Moskve, gdje Navaljni već služi zatvorske kazne od ukupno 11 i pol godina.

Njegovi simpatizeri optužuju Moskvu da ga pokušava slomiti kako bi prestao kritizirati predsjednika Vladimira Putina, što Kremlj poriče.

Novinarima nije bio dopušten ulazak u sudnicu, no saslušanje su mogli pratiti videovezom iz obližnje sobe, pri čemu je zvuk bio jedva razumljiv.

Navaljni je izgledao mršavo, kosa mu je ošišana, a bio je odjeven u crnu zatvorsku odoru. Sjedio je za stolom, pregledavao papire i razgovarao s jednim od svojih odvjetnika.

Zatim je ustao i govorio tri minute te je doveo u pitanje ovlast gradskog suca iz Moskve da mu sudi u kaznionici daleko od glavnog grada.

Također je tražio da njegovim roditeljima bude dopušteno prisustvovati saslušanju, rekavši da su došli u Melehovo uvjereni da će suđenje biti otvoreno za javnost.

Ubrzo nakon toga sud je odredio stanku.

Glasnogovornik Kremlja: Ne pratimo ovo suđenje


- Mi ne pratimo ovo suđenje, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, na zahtjev za komentar. 

Sudski zapis je prošlog mjeseca pokazao da se nove optužbe odnose na šest različitih članaka kaznenog zakona, uključujući poticanje i financiranje ekstremističkih aktivnosti i stvaranje ekstremističke organizacije.

Rusija je zabranila organizaciju Navaljnog u sklopu svojeg obračuna s disidentima, koji je počeo znatno prije sukoba u Ukrajini, a intenzivirao se u gotovo 16 mjeseci otkako je Moskva napala Ukrajinu. Jedan od pokrajinskih vođa organizacije prošli tjedan osuđen je na zatvorsku kaznu od sedam i pol godina.

Navaljni je napisao na Twitteru da mu nije bilo dopušteno pročitati materijale kako bi saznao za što ga se točno optužuje jer je opet bio u samici gdje mu je bilo dopušteno imati samo šalicu i jednu knjigu.

Četrdesetšestogodišnji Navaljni izazvao je divljenje različitih dijelova oporbe nakon što se 2021. dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju zbog pokušaja trovanja nervnim otrovom iz sovjetskog doba, prema rezultatima zapadnih laboratorijskih testova.

Kremlj poriče da ga je pokušao ubiti i tvrdi kako nema dokaza da je bio otrovan takvim toksinom.

Nije odmah bilo jasno na koje se pojedine postupke ili incidente referiraju nove optužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!