Svoj udio u Oscarom nagrađenom filmu Navaljni posvetio borcima protiv diktature

15.03.2023.

20:55

Autor: HRT/Hina/Reuters

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Reuters TV / REUTERS

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni posvetio je svoj udio u filmskoj nagradi Oscar kojom je ovjenčan dokumentarni film o njemu svim ljudima koji se bore protiv diktature.

Dokumentarni film "Navaljni" kanadskog redatelja Daniela Rohera, koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, u nedjelju je osvojio nagradu Oscar za najbolji dokumentarac.

U ranojutarnjim radijskim vijestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gdje služi kaznu od 11 i pol godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj dio bio ispušten iz vijesti.

- To je dobar znak, pomislio je Navaljni tada, jer je vijest o nagradi čuo od svog odvjetnika tijekom ročišta na kojem je sudjelovao video linkom, otkrivaju 'tvitovi' koje prenose Navaljnijevi suradnici.

- Naravno bio sam strašno sretan, i dok se veselim, nastojim se smiriti jer nisam ja taj koji je osvojio Oscara, rekao je pa pohvalio redatelja Rohera, svoju suradnicu Mariju Pevčih te bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva za kojega je rekao da je istinska zvijezda filma.

Navaljni je zahvalio svojoj supruzi Juliji za podršku i jer ga je nekoliko puta "zaustavila da ne ubije filmsku ekipu".

- Svoj doprinos tom filmu posvećujem svim poštenim i hrabrim ljudima, gdje god da žive, onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njezinu stalnom drugu - a taj je rat, kazao je.

U filmu, Navaljni i Grozev pripisuju odgovornost za trovanje skupini agenata službe državne sigurnosti FSB.

Rusija je zanijekala optužbe da je pokušala otrovati Navaljnog.

Dan nakon dodjele Oscara, Kremlj je reagirao ocjenom da je nagrada dokaz o "politizaciji" Hollywooda.

Pošto se vratio iz Njemačke gdje se oporavljao od pokušaja trovanja, Navaljni je odmah uhićen u Moskvi. Služi zatvorsku kaznu dosuđenu mu pošto je proglašen krivim za prijevaru i nepoštivanje suda za koji je rekao da mu sudi kako bi ga ušutkao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!