Rusija negira da priprema invaziju na Ukrajinu

04.12.2021.

13:47

Autor: HRT/Hina/J.L.

Rusko-ukrajinska kriza

Rusko-ukrajinska kriza

Foto: Armed Forces of Ukraine / REUTERS

Rusija je odbacila izvješća američkih medija o njezinu potencijalnom napadu na Ukrajinu optužujući pritom Washington da pokušava pogoršati situaciju.

Washington Post je, pozivajući se na dužnosnike i obavještajni dokument, napisao kako američki obavještajci vjeruju da Rusija potencijalno planira ofenzivu na Ukrajinu, možda već početkom iduće godine, koja će uključivati do 175.000 vojnika.

SAD provodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi s Ukrajinom, a odgovornost prebacuje na Rusiju, prenose novine Kommersant riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

SAD, njegovi NATO saveznici i Ukrajina optužuju Moskvu da grupira snage sigurnosti u blizini ukrajinske granice, a Kijev strahuje da Rusija planira napad.

Moskva odbacuje te tvrdnje i optužuje Kijev da također grupira svoje snage kako bi napala teritorij pod kontrolom proruskih separatista.

Moskva ističe da ima pravo razmještati vojsku na svom teritoriju te da to nije prijetnja.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao kako razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti "crvene linije" Moskve.

U idućim danima očekuje se da će se održati video telekonferencija dvojice čelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!