18:13 / 28.03.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Rusija nudi pomoć Egiptu u deblokiranju Sueskog kanala

Sueski kanal

Sueski kanal

Foto: Maxar Technologies / REUTERS

Ruski veleposlanik u Egiptu ponudio je u nedjelju egipatskoj vladi "svu moguću pomoć" u deblokiranju Sueskog kanala koji je zapriječio kontejnerski brod dug 400 metara.

Brod "Ever Given" nasukao se u utorak u Sueskom kanalu za vrijeme pješčane oluje blokiravši jedan od najprometnijih pravaca na svijetu.


Moskva je spremna pomoći na sve moguće načine, poručio je ruski veleposlanik Georgij Borisenko u razgovoru za agenciju Ria Novosti.


- Nadamo se da će taj problem biti riješen u jako skoroj budućnosti, da će kanal ponovno profunkcionirati i naravno spremni smo pružiti našim egipatskim prijateljima svu moguću pomoć, kazao je.


Egipat nije zatražio pomoć Moskve, ali Rusija "suosjeća s onim što se događa u ovom trenutku u Sueskom kanalu" , "važnom pomorskom pravcu za cijeli svijet", dodao je.


Egipatske vlasti pokušavaju odsukati brod već šesti dan zaredom pomoću desetak remorkera i jaružalima koja otkopavaju pijesak ispod broda.


Svjetski prijevoznici zbog blokade kanala razmišljaju o slanju teretnih brodova preko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici, dužoj i skupljoj ruti između Azije i Europe.


Rusija je ovaj tjedan ponudila da se promet preusmjeri na sjevernu arktičku rutu, koja je 15 dana kraća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!