Rusija od subote ukida isporuke struje Finskoj

13.05.2022.

20:16

Autor: Hina/HRT

RAO Nordic Oy u vlasništvu je ruskog poduzeća InterRAO

RAO Nordic Oy u vlasništvu je ruskog poduzeća InterRAO

Foto: Sergei Karpukhin / REUTERS

Rusija će od subote prestati isporučivati struju Finskoj, zbog neplaćenih računa, objavio je u petak dobavljač RAO Nordic Oy, koji je u stopostotnom vlasništvu ruskog poduzeća InterRAO.

Odluka je objavljena u vrijeme rasta napetosti između Moskve i Helsinkija zbog odluke Finske da "bez odgode" pristupi NATO-u, što je prekretnica u dosadašnjoj politici Finske nastala nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Poduzeće RAO Nordic Oy sa sjedištem u Helsinkiju priopćilo je da nije primilo novac za isporučenu struju Finskoj od 6. svibnja, navodi grupa u priopćenju.


- Riječ je o izvanrednoj situaciji koja se dogodila prvi put u više od 20 godina, navodi poduzeće i objašnjava da nema sredstava za rad pa je "prisiljeno prekinuti uvoz struje od 14. svibnja".


"Nadamo se da će se stanje uskoro poboljšati" i da će se isporuke iz Rusije obnoviti, dodaje grupa.


Finski predsjednik i premijerka u četvrtak su iskazali spremnost za ulazak Finske u NATO "bez odgode", a Kremlj je rekao da je takva odluka "sigurno" prijetnja Rusiji.


Rusija će "biti primorana poduzeti recipročne mjere, vojno-tehničke i druge, kako bi zaustavila prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti", reagirala je ruska diplomacija.


Glavni uvoznik struje iz Rusije prema nordijskim tržištima, RAO Nordic posluje u Europskoj uniji od 2002.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!