Suprotstavljena stajališta o ulasku Finske i Švedske u NATO

13.05.2022.

19:14

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / HRT/Shutterstock

Veto na prijam Finske i Švedske u NATO zagovara i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji to uvjetuje izmjenama Izbornog zakona u BiH - tema je o kojoj je i danas nastavljena žestoka politička rasprava.

Dok Zoran Milanović i dalje inzistira na tome da treba blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne riješi pitanje Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik Sabora tvrdi da bi to imalo negativne posljedice.

- Blokirati Finsku i Švedsku znači ići na ruku Rusiji. I smatram da se ne radi o mudrom prijedlogu. Mislim da bi ta odluka, kada bi Hrvatska zaista blokirala ulazak te dvije države, narušila međunarodnu poziciju i ugled Republike Hrvatske, a ni na koji način ne bi pomogla Hrvatima u Bosni i Hercegovini, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. 

- Nije to pitanje mudrosti, nego je to pitanje nacionalnih interesa. Ja nisam mudar, prijek sam, nagao, neobuzdan, evo ga, što ćete, ali borim se za svoje, a ti mudruj i idi u Finsku na izbore, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske. 

Nakon što je jučer finski ministar vanjskih poslova komentirao stajališta predsjednika Milanovića, on danas odgovara.

- Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka. U šoku smo što ih boli neka stvar za nas, već godinama, rekao je Zoran Milanović. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tvrdi da je predsjednik počinio političku štetu i pogrešnim smatra povezivanje Finske i Švedske sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

- Ovakve poruke predsjednika, ono što sam rekao, mi ne želimo da Hrvatska se percipira kao incidentna država unutar NATO-saveza. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je zaduženo, ono daje naputak veleposlaniku i procedura ide dalje, rekao je Gordan Grlić Radman. 

- Kada bismo bili jedinstveni ja i HDZ, odnosno, Plenković, ne HDZ, istog trena bi nas shvatili vrlo ozbiljno i garantiram da bi problem bio riješen. Ja nemam izbora. Ja se moram se boriti za elementarna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini mirnim putem. Druge nema, dodaje Milanović.

U stranci koju je nekad vodio Milanović - i dalje ustraju na stajalištu suprotnu njegovu.

- SDP nema apsolutno ništa protiv ulaska Finske i Švedske u NATO. U ovom trenutku ipak želimo vidjeti hoće li inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Republike dati nekakav rezultat, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Pitanje oko kojeg se lome politička koplja - tek čeka svoj rasplet.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!