Rusija odgodila povratak astronauta s ISS-a

16.02.2023.

15:11

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Ilustracija: Ruska agencija odgodila povratak astronauta

Ilustracija: Ruska agencija odgodila povratak astronauta

Foto: - / Shutterstock

Rusija je odgodila lansiranje letjelice koja bi trebala vratiti dva ruska kozmonauta i američkog astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) dok istražuje gubitak tlaka u drugom modulu, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Roskosmos i američka svemirska agencija NASA objavili su ovaj tjedan da će letjelica Sojuz MS-23 biti lansirana 20. veljače kako bi vratila na Zemlju Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i američkog astronauta Franka Rubija.


Međutim, čelnik Roskosmosa Jurij Borisov rekao je kako je donesena odluka da se lansiranje odgodi najkasnije do 10. ožujka dok se istražuje uzrok gubitka tlaka u sustavu hlađenja teretnog broda Progress MS-21, koji bi se trebao odvojiti od ISS-a 18. veljače.


Borisov je pokazao slike, koje su američki kolege snimili robotskom rukom, vanjskog oštećenja za koje se vjeruje da je uzrokovalo gubitak tlaka 15. prosinca u rashladnom sustavu drugog modula spojenog na ISS, Sojuza MS-22.


Ta je letjelica trebala vratiti trojicu muškaraca na Zemlju, ali će sada biti vraćena bez posade.


Na snimkama se vidjela mala rupa okružena smeđim mrljama. Borisov je rekao da je oštećenje mogao uzrokovati meteoroid ili svemirski otpad.


Roskosmos je priopćio da su oštećeni moduli zapečaćeni i ne ugrožavaju ostatak postaje ni sedam članova posade na brodu - trojicu Amerikanaca, trojicu Rusa i  Japanca.


Unatoč napetim odnosima zbog rata u Ukrajini, Rusija i Sjedinjene Države i dalje  surađuju na ISS-u.


Letjelice Sojuz koriste se za prijevoz posade do postaje i natrag, dok brodovi Progress dostavljaju opremu i zalihe na ISS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!