07:15 / 18.03.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Rusija odustala od UN-ove rezolucije o pomoći stanovništvu u Ukrajini

Kremlj

Kremlj

Foto: PhotoJuli86 / Shutterstock

Vijeće sigurnosti UN-a neće glasovati o ruskoj rezoluciji o zaštiti civila u Ukrajini i pristupu humanitarne pomoći, pošto je ruski veleposlanik pri UN-a optužio zapadne zemlje za kampanju "pritiska bez presedana" protiv te mjere.

Diplomati su ocijenili da bi ruski nacrt rezolucije bio neuspješan s obzirom da bi većina članica 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a vjerojatno bila suzdržana od glasovanja jer se u nacrtu ne govori o odgovornosti za rat, ne priznaje se invazija Rusije na susjednu zemlju, niti se poziva na prekid borbi i povlačenje ruskih trupa.

- Mnogi kolege iz mnogih delegacija govore nam o neviđenom pritisku zapadnih partnera, govore da im se zavrću ruke, da ih se ucjenjuje i da im se prijeti - rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Govoreći na sastanku Vijeća o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, koju su zatražile zapadne članice Vijeća, Nebenzia je rekao:

- Shvaćamo koliko je tim zemljama teško izdržati ovu vrstu napada.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Reutersu nakon sastanka:

- Jedini ljudi koji ovdje zavrću ruke su Rusi, a to i moraju ako žele nekoga natjerati da ih podrži.

Nebenzia je rekao da je Rusija umjesto toga zatražila sastanak Vijeća u petak - kada je bilo zakazano glasovanje - kako bi se raspravljalo o "američkim biolaboratorijima u Ukrajini koristeći se novim dokumentima koje smo dobili tijekom specijalne vojne operacije".

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o istom pitanju prošlog tjedna, koji je također zatražila Rusija, Thomas-Greenfield je rekla da ne postoje ukrajinski laboratoriji za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države. Ujedinjeni narodi su također rekli da nemaju dokaza da Ukrajina ima program biološkog oružja.

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" usmjerenom na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!