21:58 / 17.03.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Što Vijeće sigurnosti može napraviti da se zaustave ratne strahote u Ukrajini

Branka Slavica o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Branka Slavica o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Foto: Dnevnik / HRT

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je hitnu sjednicu zbog sve veće humanitarne krize u Ukrajini. Vijeće se sastaje i zbog intenzivnog ruskog granatiranja stambenih dijelova ukrajinskih gradova posljednjih dana. 

Što Vijeće sigurnosti, čija je stalna članica i Rusija, koja ima i pravo veta, uopće može napraviti da se zaustave ratne strahote u Ukrajini u središnje Dnevniku HTV-a izvijestila je dopisnica HRT-a Branka Slavica.

- Vijeće sigurnosti može donijeti ekonomske sankcije, može donijeti odluku o uporabi vojne sile pozvavši se pritom na poglavlje 7. Povelje UN-a. Tu situaciju imali smo u povijesti, sjetimo se Libije 2011. godine, pa Kosovo. Taj scenarij nemoguć je u ovoj situaciji s Ukrajinom jer Rusija ima pravo veta i ona će ga sigurno iskoristiti. Možemo očekivati raspravu o rezoluciji koju predlažu zajedno Meksiko i Francuska o humanitarnoj situaciji u Ukrajini koju podupire veliki broj država u VS-u UN-a, naravno ne i Rusija. Kina i Indija su suzdržane. Tako možemo očekivati da ova rezolucija ode prema Općoj skupštini UN-a gdje nema veta, nema manje važnih i nevažnijih država i možemo očekivati da ta rezolucija bude izglasana pred Općom skupštinom UN-a. No, rezolucije koje donosi Opća skupština UN-a nemaju pravnu snagu i ne moraju biti primijenjene. Zbog svega ovoga posljednjih dana sve se više čuju kritike na Vijeće sigurnosti UN-a, puno više no inače govori se o reformi tog tijela. Čuju se i kritike na račun glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, kažu nevidljiv je, nije dovoljno glasan, ne sudjeluje u mirovnim sporazumima, a svijet je možda pred trećim velikim ratom, javila je Slavica.

video thumb

U State Departmentu boravi hrvatsko izaslanstvo u kojemu su, među ostalim, predstavnici ministarstava vanjskih poslova i obrane te Glavnog stožera Oružanih snaga. Razgovara se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a.

- Taj sastanak u State Departmentu traje i trajat će cijeli dan. Riječ je o prvom strateškom dijalogu između SAD-a i Hrvatske. Takve sastanke Washington svake godine jednom održava sa svojim važnim partnerima i saveznicima. Spektar tema širok je, od vojne suradnje, energetike, gospodarstva, edukacije, dakle bit će pokrivene sve teme. Ovaj sastanak dogovoren prije ruske invazije na Ukrajinu, no nema sumnje Ukrajina će biti, mogu slobodno kazati, velika, ako ne i dominantna tema, istaknula je Slavica.

- Sugovornici u State Departmentu uoči sastanka kazali su mi kako Hrvatsku vide kao vjerodostojnog partnera koji se potvrdio i od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ovdje u Washingtonu nije prošlo nezamijećeno to da Hrvatska osim humanitarne pomoći upućuje i vojnu opremu i oružje vrijedno 16 milijuna eura. Zapadni Balkan, utjecaj Rusije na Zapadni Balkan, stabilnost BiH, izborne reforme, reforma pravosuđa u RH, ukidanje dvostrukog oporezivanja i to su teme o kojima se razgovara. Sastanak još traje, očekujemo izjavu nakon njegovog završetka, no nema sumnje da Washington ovaj sastanak vidi kao mogućnost produbljenja bilateralnih odnosa s Hrvatskom, koju, isto to su mi kazali američki dužnosnici, vide kao najvažnijeg partnera u regiji i u budućnosti, možda i u ovom trenutku, partnera na globalnoj razini, izvijestila je Slavica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!