Rusija osuđuje potez UN-a o Ukrajini, Kina priprema 'papir o stajalištu'

22.02.2023.

Zadnja izmjena 08:21

Autor: Hina/HRT/A.S.

Rusija osuđuje potez UN-a o Ukrajini

Rusija osuđuje potez UN-a o Ukrajini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je pozvala države UN-a da glasaju protiv "neuravnoteženog i antiruskog" poteza Ukrajine i drugih na Općoj skupštini povodom obilježavanja godinu dana od invazije Moskve.Opća skupština UN-a od 193 članice trebala bi kasnije ovoga tjedna glasovati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u skladu s temeljnom Poveljom Ujedinjenih naroda.

Ukrajina i njezini pristaše nadaju se produbiti diplomatsku izolaciju Rusije tražeći glasove za gotovo tri četvrtine Opće skupštine kako bi se izjednačila s podrškama koju je primila s nekoliko rezolucija prošle godine.

U nacrtu teksta Generalna bi skupština ponovno zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe i pozvala na prekid neprijateljstava. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

- Čak i eventualni prekid neprijateljstava bez jasnog poticaja za značajne pregovore, kao i rješavanje problema koji su doveli do krize, neće donijeti dugotrajno rješenje, napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu državama članicama UN-a u ponedjeljak.

- Ne spominju se 'dijalog' ili 'pregovori'. Ako tekst ostane neuravnotežen i antiruski kakav je sada, tražimo od država članica da glasuju protiv njega, rekao je o nacrtu. 

Mirovni plan koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle godine poziva na obnovu teritorijalne cjelovitosti i da ga Rusija ponovno potvrdi u skladu s Poveljom UN-a.

Također zahtijeva povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava.

Ruski saveznik Bjelorusija je predložila amandmane na nacrt rezolucije UN-a koji uključuju "sprečavanje daljnje eskalacije sukoba hranjenjem strana smrtonosnim oružjem". Diplomati kažu da je malo vjerojatno da će on proći.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost da Kina razmatra pružanje "smrtonosne pomoći" Rusiji.

Kina je u ponedjeljak rekla da Sjedinjene Države nisu u poziciji postavljati zahtjeve Pekingu. Kina i Rusija najavile su partnerstvo "bez ograničenja" malo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je novinarima u utorak da će Kina objaviti "dokument o stajalištu" o Ukrajini vjerojatno za nekoliko dana koji će uglavnom odražavati dosljedna stajališta Kine o ovom pitanju.

- Nastavit ćemo naglašavati poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svih zemalja. Naglašavamo da bi se zemlje trebale prilagoditi međusobnim sigurnosnim zabrinutostima, rekao je Zhang.

- Uglavnom ćemo pozivati na mir, na dijalog, na mirno rješenje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!