Putin s Wang Yijem: Moskva i Peking jačaju partnerstvo

22.02.2023.

Zadnja izmjena 14:06

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/A.S.

Susret Vladimira Putina i Wang Yija u Kremlju

Susret Vladimira Putina i Wang Yija u Kremlju

Foto: Sputnik/Anton Novoderezhkin/Pool / REUTERS

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je ocijenio da su rusko-kineski odnosi vrlo važni za "stabiliziranje međunarodne situacije", dok svi napeto očekuju kineski mirovni plan za Ukrajinu koji bi trebao biti predstavljen ovaj tjedan.


- Danas su međunarodni odnosi vrlo složeni (...) U tom kontekstu, suradnja između Kine i Rusije ima veliku važnost u stabiliziranju međunarodne situacije", rekao je Putin na sastanku u Kremlju s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiem.

Putin vrlo rijetko prima strane dužnosnike koji nisu šefovi država i ova iznimka još jednom pokazuje privilegirane odnose Kremlja i Kine. Dosegnuli smo nove horizonte, rekao je razdragani Putin i dodao da na proljeće očekuje posjet predsjednika Xi Jinpinga.

Wang Yi je istaknuo volju Pekinga da s Moskvom "ojača strateško partnerstvo i suradnju na svim područjima". Rusko-kineski odnosi, naglasio je Wang, "nisu usmjereni protiv trećih zemalja i otporni su na pritiske".

Posjet Wanga Rusiji uoči godišnjice invazije na Ukrajinu obilježila je i najava Kine da želi posredovati u pronalaženju "političkog rješenja" za sukob između Moskve i Kijeva. Bliska saveznica Rusije, Kina nikada nije javno kritizirala rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Štoviše, više je puta izrazila potporu Moskvi zbog zapadnih sankcija. No, Kina također poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok Moskva polaže pravo na aneksiju pet ukrajinskih oblasti.

Susret Wang Yija i Sergeja Lavrova

Susret Wang Yija i Sergeja Lavrova

Foto: Alexander Nemenov/Pool / REUTERS

Susret s Lavrovom


Wang Yi se sastao i s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom. Dvije su strane razmijenile mišljenja o situaciji u Ukrajini te izrazile spremnost na zajedničko provođenje istinskog multilateralizma, suprotstavljanje svim oblicima nasilja i promicanje demokratizacije međunarodnih odnosa i multipolarizacije svijeta.


- Zahvaljujući strateškim odredbama predsjednika naših zemalja, kinesko-ruski odnosi, a pogotovo partnerstvo i strateška suradnja, dobivaju nove oblike. Unatoč trenutačnim problemima u svijetu, naše su dvije zemlje uvijek posvećene mirnom rješavanju svih kriza. Naše je mišljenje da se svaka država ima pravo razvijati u pravcu koja ona želi i da pritom mora štititi svoj suverenitet, rekao je Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova. 


- Siguran sam da ćete kao šef diplomacije pridonijeti jačanju odnosa naših zemalja, pogotovo na strateškoj suradnji i partnerstvu. Unatoč svemu, naši odnosi neprekidno i dinamično rastu te su pokazatelj solidarnosti, sposobnosti da branimo jedni druge i želje da štitimo međunarodno pravo, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

video thumb

Najviši kineski diplomat Wang Yi sastao se s ruskim šefom sigurnosne službe. Obje strane složile su se da mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji treba odlučno poduprijeti te se protive uvođenju "mentaliteta" Hladnog rata.

Wang se sastao s čelnicima Kinesko-ruskog mehanizma za strateško sigurnosno savjetovanje i tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, a obje su strane razgovarale o načinima poboljšanja globalnog upravljanja, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dvije su strane razmijenile mišljenja o situaciji u Ukrajini, navodi se u priopćenju, bez navođenja detalja. Dodaje se kako su dvije strane izrazile spremnost na zajedničko prakticiranje istinskog multilateralizma, suprotstavljanje svim oblicima jednostranog nasilja i promicanje demokratizacije međunarodnih odnosa i multipolarizacije svijeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!