19:02 / 16.04.2022.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Rusija pojačala napade

Rusija pojačala napade

Rusija pojačala napade

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Zračne uzbune rano jutros oglašene su u gotovo cijeloj Ukrajini, eksplozije su odjekivale u Kijevu i Lavovu. I dalje je najkritičnije u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Doneckoj oblasti - borbe ruskih postrojbi s preostalim ukrajinskim braniteljima ne prestaju. Iako su ruski napadi sve intenzivniji - ukrajinske snage - prema više izvora - i dalje drže područje oko čeličane Azovstalj. Opsada Mariupolja traje još od 7. ožujka, a to je bojište strateški važno i Ukrajincima i Rusima. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je dosad poginulo između dvije i pol i tri tisuće ukrajinskih vojnika. Moskva je zaprijetila Zapadu da će se suočiti s "nepredvidivim posljedicama" ako ne prestane naoružavati Ukrajinu. Uvela je i sankcije najvišim britanskim državnim dužnosnicima.


Za razliku od posljednja dva tjedna u kojima je bilo borbi, ali slabijeg intenziteta, ova subota pokazuje svu razornu moć ruske vojne tehnike. Gotovo da nema tog dijela Ukrajine koji nije napadnut, ruska vojska koristi se svime iz svog bogatog arsenala, od brodova, topništva i raketa pa sve do bombardera.

- Počeo je 52. drugi dan herojske obrane ukrajinskog naroda od ruske invazije. Iako neprijatelj pokušava dosad neviđenom snagom napredovati, to mu ne uspijeva. Najteže borbe vode se na istoku, u regiji Donbas, rekao je Oleksandr Šputin, glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.

Analitičari tvrde, sve ovo posljedica je gubitka ponosa crnomorske flote - krstarice Moskve. Rusi i dalje ne priznaju da je pogođen. No svejedno, nacionalni ponos nikad nije bio tako povrijeđen.

- Moskva je bila simbol naše snage, naša nada, bila je vođa naše pomorske sile, predstavnik naše vojne tehnike i svih tehničkih inovacija, a sad je nestala, ističe Sergej Gorbačev, pričuvni kapetan ratnog broda.

Ruski odgovor na takvu sramotu logičan je - opći udar na sve moguće i dostižne ciljeve u Ukrajini. Nakon duljeg vremena opet ruski napad na Kijev.

- Preciznim napadima uništene su tvornice oklopnih vozila u Kijevu i remontno postrojenje u Mikolajivu. Tijekom dana pogođene su i utvrđene ukrajinske pozicije s raketnim sustavima, ustvrdio je Igor Konašebkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Mariupolj - nedostižna utvrda za ruske napadače. Unatoč tomu što su pristigle nove snage, što ruska vojska doprema novu opremu, u gradu i dalje postoje džepovi ukrajinske obrane koji zadaju velike gubitke ruskim napadačima.

Mikolajiv postaje novi grad ruševina, stalna je meta ruskog topništva. Njegovo je strateško značenje važno, ruska vojska gađa sve položaje u gradu. Civili i opet najbrojnije žrtve.

U Harkivu, koji je na stalnom udaru ruskih snaga, nove žrtve. Ubijeno je sedam civila, među njima i dijete, dok je najmanje 40 osoba zbrinuto u bolnicama. Rusko topništvo opet ne bira ciljeve, cijeli grad jedna je velika meta za ruske granate i rakete.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas vrlo korektan u svojim porukama. Poručuje da se rat može skratiti na samo dva načina: slanjem onih vrsta oružja koje Ukrajina traži, a to su među ostalim i avioni, te pooštravanjem sankcija kako bi ruska vojska ostala bez resursa.

- Iduući paket sankcija mora uključivati odustajanje od ruske nafte. Demokratski svijet u cijelosti mora shvatiti da je novac za ruske energente zapravo novac za uništavanje demokracije. Kad se donesu takve odluke, svi ćemo zajedno moći vidjeti da se približava mir, poručio je Zelenski.

U nemogućnosti da ostvari vojni uspjeh ruska vojska kreće u obavještajni rat pa je tako ukrajinski parlament najavio novu lažnu snimku s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U fiktivnoj izjavi predsjednik će navodno izraziti "negativan stav prema stanju u ukrajinskim gradovima, posebice u Mariupolju", javlja ukrajinski Centar za informacijsku sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!