13:31 / 27.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela - ukrajinska obavještajna služba

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regiju koju kontrolira Moskva, nakon što nije uspjela zauzeti cijelu zemlju, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe.


- Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini, rekao je Kirilo Budanov u priopćenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod okupacijom Rusije.

Ruska vojska u petak je priopćila kako će se sada usredotočiti na "oslobođenje" istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

- Borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno su smanjene, što omogućava da se ponajviše usredotočimo na glavni cilj: oslobođenje Donbasa, rekao je zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj.

Rudskoj je rekao da je pod ruskom kontrolom 93 posto teritorija Luhanske oblasti te 54 posto teritorija Donecke oblasti.

Samoproglašena Narodna Republika Lugansk u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija mogla bi uskoro održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je u nedjelju lokalni čelnik Leonid Pasečnik, prema proruskim lokalnim medijima.

- Mislim da će se u bliskoj budućnosti održati referendum na teritoriju republike, rekao je Pasečnik.

Rusija je prošlog mjeseca priznala samoproglašene republike Lugansk i Donjeck kao neovisne i nedugo nakon toga naredila, kako je nazvala, mirovnu operaciju u regiji.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju" demilitarizacije južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje je nazivala opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!