09:06 / 21.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rusija prijavila slučajeve zaraznije varijante koronavirusa

Nova varijanta virusa

Nova varijanta virusa

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Rusija je prijavila nekoliko zaraza novom varijantom koronavirusa, za koju se vjeruje da je zaraznija od delta-varijante, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA.

- Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je znanstvenik Kamil Khafizov kako ga citira RIA.

To bi moglo izazvati novo još brže širenje zaraze, a Rusija je danima suočena s nezapamćenim rekordima.

- Noa varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, rekao je Khafizov.

Predsjednik Vladimir Putin odobrio je ovaj tjedan vladin prijedlog o jednotjednom dopustu koji će početi 1. studenoga pošto je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u srijedu dosegnuo nove rekorde, 1028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je identificirao prvi slučaj na svom teritoriju.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!