'Rusija priprema sabotažu infrastrukture na Sjevernom moru'

19.04.2023.

13:10

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Rusija ima program sabotaže morskih vjetroelektrana i telekomunikacijskih kablova u Sjevernom moru, pokazuje zajedničko istraživanje televizija nordijskih zemalja.

U istraživanju javnih televizija Danske, Norveške, Švedske i Finske tvrdi se da Rusija ima flotu brodova zamaskiranih u ribarske te istraživačka plovila u Sjevernom moru. Oni prenose opremu za morski nadzor i mapiraju ključne točke za potencijalnu sabotažu, piše BBC koji prenosi da su britanski dužnosnici svjesni takvih plovila i u blizini britanskih voda.

Prvi nastavak serijala bit će emitiran u srijedu na javnim televizijama četiriju zemalja. Danski protuobavještajni dužnosnik smatra da su planovi sabotaže priprema za slučaj punog sukoba sa zapadom, a norveški obavještajci tvrde da se programom upravlja izravno iz Moskve te da je veoma važan za Rusiju. Televizije tvrde kako su presrele rusku komunikaciju o takozvanim 'brodovima duhovima' u sjevernim vodama, koji su isključili svoje transmitere da ne otkriju lokacije.

Izvješće je fokusirano na ruski brod Admiral Vladimirski koji je službeno oceanografski brod za istraživanje podmorja. Nordijske zemlje tvrde da je zapravo riječ o ruskom špijunskom brodu, prenosi BBC.

Taj brod približavao se morskim vjetroelektranama, a kad mu se novinar približio na manjem brodu, dočekao ga je maskirani pojedinac s puškom. Brod je viđen i prošle godine u blizini škotske obale. Nizozemski obavještajci su u veljači pak izdali neuobičajeno upozorenje o aktivnosti koja bi mogla biti indikacija pripreme za sabotažu morske infrastrukture, vezanu za prisutnost ruskog broda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!