Rusija rekla Amerikancima da ne kani napasti Ukrajinu

20:58 / 10.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Sergej Rjabkov

Sergej Rjabkov

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Rusija nema namjeru napasti Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak nakon pregovora sa Sjedinjenim Državama ruski pregovarač koji je ujedno istaknuo ozbiljnost Amerikanaca prema ruskim zahtjevima za sigurnosna jamstva upućena NATO-u.

- Rekli smo kolegama da nemamo plan, nemamo namjeru napasti - među navodnicima - Ukrajinu, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, dodajući da nema nikakva razloga "strahovati od eskalacije situacije na tom polju".


SAD je pak poručio da će se Moskva suočiti s posljedicama ako odluči napasti Ukrajinu, prenose agencije iz Ženeve.


Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman rekla je novinarima da je poručila svojem ruskom kolegi da bi eventualna invazija na Ukrajinu dovela do "znatnih, enormnih" posljedica.


Ona je također poručila da Washington nema namjeru pregovarati o Ukrajini bez sudjelovanja Kijeva kao ni o detaljnoj sigurnosnoj arhitekturi Europe bez Europljana.


Rjabkov je nakon pregovora sa Sherman izrazio zadovoljstvo ozbiljnošću s kojom je američka strana prihvatila ruske zahtjeve za sigurnost, ponajprije pravna jamstva da se NATO više neće širiti, napose na bivše sovjetske zemlje sklone Zapadu, prije svega na Ukrajinu i na Gruziju.


- Imamo dojam da je američka strana ozbiljno shvatila ruske prijedloge, rekao je nakon "teških, dugih i profesionalnih" pregovora.


Washington je upozorio Moskvu da će se "politika otvorenih vrata" NATO-a nastaviti unatoč ruskim zahtjevima, rekla je Sherman novinarima.


Po riječima ruskog pregovarača, "stanje nije beznadno" premda se napetost između Rusije i Zapada već tjednima neprestano pogoršava, osobito zbog razmještanja desetaka tisuća ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.


No, ocijenio je, ne treba podcijeniti opasnost eskalacije sukoba.


- Pozivamo SAD da pokaže najveću moguću odgovornost, istaknuo je Rjabkov.


- Potreban je velik pomak, treba načiniti istinski iskorak prema Rusiji i on mora doći od NATO-a, rekao je dodajući da Ukrajina nikad ne treba ući u Sjevernoatlantski savez.


Po njegovu mišljenju, ustupci Rusiji moraju se učiniti brzo i pregovarački proces ne smije trajati mjesecima i godinama.


Pregovori između SAD-a i Rusije u Ženevi na kojima se razgovaralo o napetosti oko Ukrajine trajali su osam sati.


Moskva je poručila da su Sjedinjene Države spremne uskoro nastaviti razgovore, dok je Rjabkov rekao da će nastavak razgovora djelomice ovisiti o napretku u postizanju sporazuma o pitanju jamstava NATO-a da Ukrajina nikada neće postati članica tog vojno-političkog saveza.


Rusija će odlučiti o nastavku razgovora sa Sjedinjenim Državama nakon sastanaka koje će ovaj tjedan održati s NATO-om te Europskom organizacijom za sigurnost i suradnju (OESS), rekao je Rjabkov.


Washington je uoči razgovora izrazio nadu da će oni rezultirati deeskalacijom situacije na ukrajinsko-ruskoj granici.


Rusija je na granicu s Ukrajinom dovela 100 tisuća vojnika. Kijev i Washington tvrde kako se sprema za invaziju, osam godina nakon što je anektirala poluotok Krim, prenosi Reuters. 


Rusija odbacuje te tvrdnje i ističe da odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Ukrajine. 


Moskva je prošli mjesec predstavila svoje zahtjeve Zapadu koji uključuju veto na daljnje širenje NATO-a na istok i prekid njegovih aktivnosti u središnjim i istočnim europskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. godine.  


SAD i NATO su odmah odbacili velik dio ruskih prijedloga, potaknuvši zabrinutost u mogućnost ikakvog dogovora. 


Američki predsjednik Joe Biden više je puta upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da će SAD i europski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako se Rusija odluči na invaziju Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!