Rusija i SAD započeli pregovore o Ukrajini: "Ponudili smo dva smjera"

11:24 / 10.01.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Andrew Harnik / Reuters

U Ženevi su počeli pregovori između američkih i ruskih dužnosnika o smirivanju napetosti na granici Rusije i Ukrajine. Uvod je to u razgovore na višoj razini i cijeli je tjedan posvećen pokušajima Zapada da smiri situaciju i dođe do zajedničkih pozicija s Moskvom. Predviđen je i sastanak Rusije i NATO-a te sastanak u sklopu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.


I prije nego što su zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman jutros sjeli za pregovarački stol u američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi, znalo se da će pregovori biti teški, da neće umanjiti napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici i da, barem danas, neće završiti dogovorom.  


- Razgovor je bio zahtjevan, dug, iznimno profesionalan, dubok i konkretan. Situaciju ne treba smatrati beznadnom. Postoji temelj za dogovor između Rusije i Sjedinjenih Država, ali Washington ne bi trebao podcijeniti rizike od sukoba, rekao je Rjabkov.


- Ponudili smo dva smjera. Jedan je uz pomoć diplomacije i dijaloga, a drugi su sukob i goleme posljedice za Rusiju ako ponovi agresiju na Ukrajinu. Ovoga tjedna ćemo provjeriti kojim putem predsjednik Putin želi ići, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.


Razgovore je predložila Moskva nakon što je Washingtonu i NATO-u postavila zahtjeve jasno dajući do znanja da nije spremna na ustupke. Od NATO-a traži da prekine aktivnosti u središnjim i istočnim europskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. te da Ukrajina i druge bivše sovjetske države ne mogu u njegovo članstvo. 


- Nikada nećemo pristati na kompromis kada je riječ o pravu da svaka država u Europi bira kakvim sigurnosnim sustavima želi pripadati. Ključno je da se to načelo ni na koji način ne krši. To znači da je na Ukrajini i našim saveznicima da odluče kada je Ukrajina spremna za članstvo. Nitko drugi nema pravo govoriti o tome, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


Vlada američkoga predsjednika Bidena također inzistira da se o pravu suverenih država na prijavu u članstvo u NATO-u ne može pregovarati, ali ni o raspoređivanju američkih snaga u Europi.


Washington je ipak spreman razgovarati o drugim sigurnosnim jamstvima, kao što su mogućnost ograničavanja raspoređivanja projektila i održavanja vojnih vježbi u regiji, ali to je mnogo manje od onoga što zahtijeva Moskva. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!