Rusija signalizira kraj crnomorskog sporazuma o žitu

26.05.2023.

07:16

Autor: HRT/D.M./Hina

Kontejneri u luci

Kontejneri u luci

Foto: Bob Riha, Jr. / Reuters

Rusija je u četvrtak signalizirala da, ako se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem njezinog izvoza žitarica i gnojiva, neće produljiti sporazum nakon 17. srpnja koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.

Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u ožujku, da bi se prošlog tjedna složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt - sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija je od ožujka dala prioritet dvama specifičnim zahtjevima - ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

- Ako Rosselkhozbank nije povezana sa SWIFT-om i nema napretka u provedbi drugih 'sustavnih' problema koji blokiraju naš poljoprivredni izvoz, tada će 'Crnomorska inicijativa' također morati tražiti alternative, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak. Predložilo je izvoz zemlje kroz Europu kao alternativu, dodavši da je to skuplje za Ukrajinu.

Banka Rosselkhozbank je odsječena od SWIFT-a od strane EU u lipnju zbog ruske invazije. Glasnogovornik EU rekao je da se ne razmatra ponovno uspostavljanje ruskih banaka u taj sustav.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!