20:38 / 12.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Rusija: Širenje NATO-a predstavlja neprihvatljivu prijetnju sigurnosti

Aleksandar Gruško

Aleksandar Gruško

Foto: Yves Herman / REUTERS

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je u srijedu u Bruxellesu da uzastopna proširenja NATO-a od kraja Hladnog rata predstavljaju neprihvatljivu prijetnju njezinoj sigurnosti, posebice zbog ambicije Ukrajine da se pridruži tom Savezu.

Gruško je na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija ponovio da Moskva traži zaustavljanje proširenja NATO-a na istok. To nećemo dopustiti. Proširenje NATO-a neće riješiti nijedan sigurnosni problem, rekao je Gruško.


Rekao je da Rusija traži pisano jamstvo da se NATO neće dalje širiti i da će prestati s vojnim vježbama u blizini ruske granice.


Nešto ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare rekao da su ti ruski zahtjevi neprihvatljivi jer bi se time nekim državama zanijekalo pravo da same odluče u kakvim sigurnosnim aranžmanima žele biti.


Svi saveznici u NATO-u podržavaju politiku otvorenih vrata, koja je zapisana u našim brojnim dokumentima. Rusija nema pravo veta na primanje novih članica i nećemo raditi kompromise u pogledu suverenosti europskih zemalja, rekao je Stoltenberg.


Veleposlanici 30 članica NATO-a razgovarali su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.


Obje strane su nakon sastanka rekle da su razlike između njih velike, da će ih biti teško premostiti te da bi daljnje pogoršanje situacije moglo imati teške i nepredvidljive posljedice po europsku sigurnost.


Međutim, ne slažu se oko uzroka krize. Zapad optužuje Rusiju da gomilanjem snaga na ukrajinskoj granici priprema agresiju na susjednu zemlju, što Moskva demantira i tvrdi da je politika Zapada i NATO-a odgovorna za nastale napetosti.


Gruško je rekao da Rusija ne može ozbiljno shvatiti tvrdnju NATO-a da je obrambeni savez koji joj ne predstavlja prijetnju, te da će Rusija koristiti vojne sredstva za neutraliziranje prijetnje za njezinu sigurnost ako se diplomatska sredstva pokažu nedostatnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!