EU spreman za dugi rat u Ukrajini, radit će na dodatnim sankcijama Rusiji

11.01.2023.

16:11

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europska unija spremna je na dugi rat u Ukrajini i podržavat će Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, rekao je u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, čija zemlja predsjeda EU-om.

- Unatoč stalnim pokušajima Rusije da nas podijeli, jedinstvo unutar EU-a i preko Atlantika bilo je snažno. EU je spreman za dugi rat i podržavat će Ukrajinu politički, gospodarski, vojno i humanitarno sve dok je to potrebno, rekao je Billstrom na konferenciji za novinare.


Istaknuo je da će EU i dalje raditi na dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Dosad je EU donio devet paketa sankcija protiv Rusije od početka rata u veljači 2022.


- Sankcije su najbolji alat EU-a za pomoć Ukrajini da pobjedi u ovom ratu, što je konačni cilj svega što radimo, kazao je Billstrom.


Dužnosnici su rekli da bi nove sankcije mogle uključivati nova zamrzavanja imovine i zabranu putovanja za pojedine ruske državljane uključene u rat te veća ograničenja prodaje Rusiji robe iz EU-a koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.


- EU je spreman nastaviti s jačanjem sankcija kako bi osigurao njihovu učinkovitu i dosljednu provedbu te da bi Rusiji onemogućio zaobilaženje sankcija, kazao je Billstrom.


Rusija smatra da EU postaje vazal NATO-a


Rusija je u srijedu ocijenila da Europska unija postaje vazal NATO-a, referirajući se na njihovu zajedničku deklaraciju o jačanju suradnje zbog rata u Ukrajini.


- Danas smo suočeni s najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti posljednjih desetljeća. Okrutni ruski rat protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a, navodi se u deklaraciji EU-a i NATO-a potpisanoj u utorak.


EU i NATO obećali su da će "svoje partnerstvo podignuti na novu razinu" kao odgovor na sve veće prijetnje i izazove.


Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ocijenila je u srijedu da to "potvrđuje potpuno podređivanje Europske unije zadaćama sjevernoatlantskog bloka, koji je instrument koji jamči američke interese silom".


Rekla je da Europljanima slijedi "nezavidna sudbina američkog vazala, gubljenje njihovih pozicija u svjetskoj politici i ekonomiji, pad u sve veću ovisnost o Washingtonu svakim korakom".

Izjava je na tragu nastojanja Moskve da prikaže rat u Ukrajini kao dio egzistencijalne borbe sa zapadnim nacijama koje, kako tvrdi, žele uništiti Rusiju.


Ruski predsjednik Vladimir Putin, suočen s nezapamćenim zapadnim sankcijama, rekao je da će Rusija pojačati suradnju s drugim partnerima, osobito Kinom, kako bi se oduprla američkoj hegemoniji i izgradila "multipolarni svijet".


SAD i saveznici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno osvajanje teritorija, a Ukrajina poručuje da će se boriti dok ne otjera i posljednjeg ruskog vojnika sa svojeg teritorija.


SAD niječe da želi uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!