Rusija: Srbija pod pritiskom bez presedana da se pridruži zapadnim sankcijama

14.03.2023.

12:40

Autor: Hina/HRT/A.S.

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Foto: Johanna Geron/File Photo / REUTERS

Europska unija i Sjedinjene Države pojačavaju diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu u namjeri da potaknu primjenu europskog prijedloga sporazuma o Kosovu s kojim su se 27. veljače u Bruxellesu suglasili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.


Srbija je u više navrata osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN-u i drugim međunarodnim tijelima, ali se opirala zapadnim pritiscima da uvede sankcije.

U okviru priprema za novi trilateralni sastanak dvojice čelnika i europskog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella 18. ožujka u Ohridu Beograd i Prištinu posjetio je prethodnih dana posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, a diplomatsku inicijativu nastavit će američki izaslanik Gabriel Escobar.

Sastanak s Escobarom u srijedu najavili su danas uredi srbijanskog predsjednika i predsjednice vlade, dan nakon što Beograd napusti Lajčak završavajući dvodnevni posjet Srbiji.

Escobar je, dan nakon posljednje runde dijaloga na visokoj razini u Bruxellesu, naglasio da SAD kao "važan korak" podržava prijedlog EU-a oko kojeg su se suglasili čelnici Srbije i Kosova .

On je tada istaknuo nadu da će Vučić i Kurti brzo postići suglasnost i oko implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je, uoči sastanka u Ohridu, da Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a, što je ključno za stabilnost cijele regije.

- Mislim da je to prilika za obje strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije, rekla je Von der Leyen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija u okviru European Newsrooma.

Ona je ocijenila da je ruski napad na Ukrajinu istaknuo novu stratešku važnost procesu proširenja Europske unije.

- Mi želimo naše partnere sa zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže Europskoj uniji, rekla je predsjednica EK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!