Rusija traži objašnjenje o navodnim laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini

09.03.2022.

12:51

Autor: V.G./Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Andrey Gorshkov/Kremlin / Reuters

Rusija je u srijedu od SAD-a zatražila da svijetu objasni zašto je podržavala ono što Moskva naziva biološkim vojnim programom u Ukrajini. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova zatražila je transparentan odgovor Washingtona oko tih tvrdnji koje je Kijev odbacio, a glasnogovornik Pentagona prozvao apsurdnima.

Potvrđujemo činjenice, otkrivene u sklopu posebne vojne operacije, koje svjedoče hitnom pokušaju brisanja dokaza o biološkim vojnim programima u Ukrajini, rekla je Zaharova.

Ovdje ne pričamo o mirnim svrhama ili znanstvenim ciljevima, rekla je Zaharova.

Što ste tamo radili?, upitala je, pa naglasila da je te programe financiralo američko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik Pentagona je ranije u utorak rekao kako su ruske tvrdnje o biološkom vojnom programu apsurdne dezinformacije, a to je odbacio i glasnogovornik ukrajinskog predsjednika.

Zaharova je poručila da američko ministarstvo obrane i vlada imaju obavezu službeno objasniti međunarodnoj zajednici o čemu riječ.

Želimo detalje, kazala je, a svijet čeka.

Američka državna podtajnica Victoria Nuland u utorak je na saslušanju vanjskopolitičkog odbora Senata na pitanje senatora Marca Rubija ima li Ukrajina kemijsko ili biološko oružje odgovorila kako ta zemlja ima postrojenja "za biološka istraživanja.

Trenutno smo jako zabrinuti da bi ruske snage htjele preuzeti kontrolu nad njima. Pa surađujemo s Ukrajincima da vidimo kako spriječiti da ti istraživački materijali ne padnu u ruke ruskih snaga ako se približe, rekla je Nuland. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!