00:45 / 09.03.2022.

Autor: HRT/Hina/dpa

Rusija upozorava na globalne posljedice američke zabrane uvoza ruske nafte

Toranj na naftnom polju Vankorskoye

Toranj na naftnom polju Vankorskoye

Foto: Sergei Karpukhin / REUTERS

Moskva je kritizirala odluku SAD-a o uvođenju opće zabrane uvoza ruske sirove nafte i upozorila kako bi to moglo imati globalne posljedice.

- Pritisak američkih sankcija na Rusiju odavno je prešao sve granice političkog i ekonomskog smisla. Kao i obično, Sjedinjene Države ne razmišljaju o činjenici da su ograničenja uvijek dvosjekli mač, napisalo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu na svojoj Facebook stranici.

U priopćenju je dodalo kako je "očito da će odbijanje naših resursa dovesti do značajnih fluktuacija na globalnim energetskim tržištima", što će negativno utjecati na interese tvrtki i potrošača, prvenstveno u samim Sjedinjenim Državama.

Veleposlanstvo je naglasilo kako "Rusija ima varijante kamo preusmjeriti svoje visokokvalitetne i konkurentne proizvode."

Američki predsjednik Joe Biden je objavio američki embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije, pojačavajući pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine. Rekao je kako je tu odluku donio u konzultacijama sa saveznicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!