Rusija upozorava na "katastrofalne posljedice" u slučaju embarga na naftu

00:14 / 08.03.2022.

Autor: HRT/Hina/AFP

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva i zaprijetila zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1.

- Sasvim je očito da će odbijanje kupnje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište, rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

- Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dosegnuti 300 dolara za barel, pa i više, rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Moskva prijeti zatvaranjem Sjevernog toka 1

Kada je Moskva u veljači priznala neovisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

- S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1 kojim ruski plin stiže u Europu i koji je trenutačno pun "100 posto", rekao je Novak.

- No zasad nismo donijeli takvu odluku (...) Premda nas europski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama, istaknuo je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na europsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

- Za to će trebati više godina i bit će skuplje za europske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija, upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju oko 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda 147,50 dolara koji je dosegnula u srpnju 2008.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!