Vedriš: Iranska nafta može znatno kompenzirati ruske količine

07.03.2022.

19:47

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: Dnevnik / HRT

Ako iranska nafta ponovo poteče, ona može znatno kompenzirati ruske količine, rekao je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku osvrćući se na mogućnost zabrane uvoza nafte iz Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Vedriš je u tom pogledu istaknuo Iran kao jedan od starih igrača koji se mogu ponovno pojaviti na sceni.


- Ako iranska nafta ponovo poteče, ona može znatno kompenzirati ruske količine. Slično je i s plinom, rekao je Vedriš, dodavši da je to dosta izgledno i da su zainteresirane obje strane - i Iran i Europa.


Vedriš je Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena naftnih derivata ocijenio dobrima, ali i rekao da sigurno postoji još prostora kroz rast prihoda od PDV-a ako će biti potrebno dodatno intervenirati.


- Ova mjera je sigurno financijski pozitivna, ali ima još prostora, rekao je Vedriš.


Odgovarajući na pitanje do koje granice se predviđa rast cijena nafte, Vedriš je rekao da sve ovisi o daljnjem raspletu ratnih događaja.


- Dvije su stvari. Jedno je cijena, drugo je dostup, hoće li pojedini logistički pravci biti narušeni... Po mom uvjerenju, neće. Bit će količina nafte koja će sigurno po cijeni skakati i bit će sigurnost opskrbe, ali ostaje pitanje financijskih uvjeta, rekao je Vedriš.


- U cijeni litre derivata, 1,20 kn je doprinos za ceste, autoceste, željeznice. Veliko je pitanje ne može li se taj dio troška za jedno vrijeme suspendirati i vidjeti što se može napraviti. Trošarine su nešto snižene, međutim, u njima još ima prostora, dodao je Vedriš.

Kamatne stope sigurno će u dogledno vrijeme rasti, ali blago

Upitan o najavljenom rastu kamatnih stopa, Vedriš je rekao da nema mjesta panici.


- Kamatne stope sigurno će u dogledno vrijeme rasti, ali blago. Obično rastu po 0,20, 0,25, na razini kvartala, polugodišta... Znači, neće biti drastičnih šokova jer bi to imalo itekako negativan utjecaj na stope rasta svih gospodarstava. Takva mjera mogla bi učiniti više štete nego koristi kad bi se primijenila preko noći i jednokratno, rekao je Vedriš.


- Nema panike, pogotovo za one ljude koji su uzeli kredite, ali oni koji uzimaju kredite za naredno razdoblje moraju dobro promisliti i biti svjesni da ovakva razina kamata, povijesno niska, ne može trajati dovijeka, zaključio je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!