21:34 / 27.12.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/Hina

Rusija upozorila NATO na opasnost od oružanog sukoba

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.

Ruski obavještajci troše streljivo na vježbi nedaleko od grada Rostova. Istodobno se vježbe održavaju na nekoliko mjesta uz ukrajinsku granicu, kao i na anektiranom Krimu. Glavni obavještajci u Kijevu tvrde da su 122 tisuće ruskih vojnika 200-tinjak kilometara od ukrajinske granice.

- Kako bi bilo jasno svima u Rusiji i našim partnerima u inozemstvu, poručujem - nije riječ o tome da ne želimo da netko prijeđe crvene linije, riječ je o tome da više nemamo kamo natrag. Doveli su nas do točke koju ne možemo prijeći. Gomilaju u Ukrajini sustave s projektilima koji mogu dosegnuti Moskvu za četiri ili pet minuta. Kamo da više ustuknemo? Došli su do točke kada im jednostavno moramo reći - stop, naglasio je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Postav ispred Povijesnog vojnog muzeja u Sankt Peterburgu svjedoči o ruskom i sovjetskom naoružanju u prošlim ratovima. Iako približno polovina ruskih građana misli da su za pogoršanje stanja u Ukrajini krivci SAD i NATO, teško da bi podignuli palac za žrtvu koju donosi neki novi veliki rat. Istraživanja pokazuju da Ruse danas najviše zabrinjavaju zdravlje i ekonomija. 

- Ljudi se boje rata. Cilj kremaljske retorike bio je povećati popularnost predsjednika Putina, ali ta je retorika preplašila ljude, rekao je Andrej Kolesnikov, Carnegie centar Moskva.

- Nema promjene. Rat i dalje traje. Predsjednik Zelenski tijekom predizborne kampanje obećavao je da će okončati rat, ali bile su to samo prazne riječi. Kao i one njegova prethodnika Porošenka. Oni su sitne ribe. Amerika i Zapad odlučuju u njihovo ime, o svemu, rekao je Sergej, proruski pobunjenik.

Biden prijeti neviđenim protumjerama ako Kremlj napadne Ukrajinu, Rusija otklanja mogućnost invazije i optužuje Kijev da se sprema za ponovno zauzimanje odmetnutih teritorija. A ondje je sve po starom.  

Rusi su objavili pregovaračke zahtjeve 'krupnim ribama'. Ciljano prebacili težište pritiska na drugu stranu, kako bi u konačnici izborili ono što im je najvažnije - sigurnosna jamstva.

- Da smo išli uobičajenim diplomatskim putem, izrazito sumnjam da naš glavni zahtjev, bezuvjetno jamstvo da se NATO neće širiti na istok, ne bi bio gurnut u stranu, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Igra živaca se nastavlja. Iz regije Voronjež stižu snimke simulacije ruske obrane od zračnog napada neprijatelja na strateške objekte. Iz Moskve, pak, potvrda da će ruski diplomati i vojni dužnosnici idućeg mjeseca, vjerojatno 10. siječnja, razgovarati s Amerikancima o sigurnosnim jamstvima koja Moskva traži od Washingtona. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!