Rusija upozorava: Europsko napuštanje ruske nafte destabilizirat će tržišta

12:52 / 02.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Rusija je u četvrtak upozorila da će odluka Europske unije o napuštanju ruske nafte vjerojatno destabilizirati svjetska energetska tržišta prozvavši to autodestruktivnim korakom koji će se osvetiti Europi.

Europski čelnici dogovorili su se u ponedjeljak da će obustaviti 90 posto uvoza nafte iz Rusije do kraja godine, što su dosad najsnažnije sankcije od početka invazije na Ukrajinu.

Odluke Europske unije o djelomičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova vrlo će vjerojatno dovesti do dodatnog rasta cijena, destabilizacije energetskih tržišta i poremećaja u lancima opskrbe, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će taj potez Europe Moskvi oduzeti znatnu količinu sredstava i stvoriti dodatan pritisak za prestanak invazije, no Rusi tvrde da će se time ugroziti gospodarstvo EU-a.

Bruxelles i njegovi politički sponzori u Washingtonu snose punu odgovornost za rizik od pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize uzrokovane nelegitimnim djelovanjem Europske unije, priopćilo je rusko ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!