Ruska vojska poručila da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev

28.02.2022.

11:33

Autor: Hina/HRT

Rat u Ukrajini bijesni

Rat u Ukrajini bijesni

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih se iskorištava kao "živi štit".

"Svi civili mogu slobodno napustiti grad autocestom Kijev - Vasilkiv, jugozapadno od glavnoga grada", rekao je na televiziji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Vlasti u Kijevu optužio je da nagovaraju civile da ostanu, kako bi im poslužili kao "živi štit" u srazu s ruskom vojskom. Prema njegovim riječima, grad je u rukama "pljačkaša, lopova i nacionalista".

Moskva nije do sada službeno objavila ofenzivu na ukrajinsku prijestolnicu, no ukrajinske snage već se nekoliko dana odupiru prodoru ruske vojske sa sjevera i sjeveroistoka, s teritorija susjedne Bjelorusije.

Konačenkov je u obraćanju također upozorio na "zračnu prevlast" iznad cijele Ukrajine nakon uništenja sustava protuzračne obrane Buk M-1, S-300 i pet borbenih zrakoplova.

Potvrdio je zauzimanje Berdianska, na jugu Ukrajine i dodao da Moskva "potpuno kontrolira zonu oko nuklearne centrale u Zaporožju".

Osoblje nuklearke, rekao je, radi svoj posao na održavanju i kontroli postrojenja.

Na istoku Ukrajine proruske snage napredovale su dodatnih 19 kilometara, rekao je Konačenkov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!