Barić: Ruska ofenziva nije tako velika kao u veljači prošle godine

13.02.2023.

07:49

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Robert Barić

Robert Barić

Foto: HRT/Yevhenii Zavhorodnii / HTV/REUTERS

Rat u Ukrajini postaje sve brutalniji. Ruske snage pojačale su napade na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu. Je li s približavanjem godišnjice početka ruske agresije počela najavljivana velika ruska ofenziva? Kakvo je trenutačno stanje u Ukrajini i što se može očekivati sljedećih dana?

Galerija
Marinko Ogorec, Foto: HTV/HRT
Anica Djamić, Foto: HTV/HRTRat u Ukrajini, Foto: HTV/HRT

O tome su u emisiji "U mreži Prvog", urednice i voditeljice Jelene Mikovčić, govorili hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić te vojni i politički analitičari Robert Barić i Marinko Ogorec.

Djamić je rekla da je posljednjih dana Kijev bio meta napada. Kako kaže, to ljude čini opreznima.

- Ratno stanje je službeno produljeno u gradu do 20. svibnja. Građani svakodnevno odlaze na posao, djeca u školu, ali postoji za djecu i alternativa online ako je potrebno, kaže.

Djamić naglašava da rat zapravo u Ukrajini traje od 2014. Zemlja je, kako kaže, iz ograničenog rata prešla u sveobuhvatni.

- Postoje procjene da će napadi biti pojačani što se više bliži godišnjica sveobuhvatnog napada, rekla je.

Izjavila je da su glavna meta energetska postrojenja te da se struja često isključuje i unaprijed kada se očekuju raketni napadi.

Dodala je da je na teritoriju Ukrajine 20-ak građana RH i svi su dobro.

Barić: Ruska ofenziva nije tako velika kao u veljači prošle godine  


Barić naglašava da je ruska ofenziva počela prije mjesec dana i, kako kaže, to je daleko od toga da je ona velika kao što je bila u veljači i ožujku prošle godine.


- To je ograničeno djelovanje s ciljem da Rusija dođe do granica Donecka, rekao je i dodao da Rusija nema sposobnost dubokog prodora i Bahmut je osmišljen kao mjesto gdje bi se ukrajinske snage iscrpljivale.


Smatra da će ovakvo rusko djelovanje potrajati do kraja proljeća ili početka ljeta, kada će ruska strana morati prijeći u obranu.


Ogorec kaže da Rusi imaju potencijala za ofenzivna djelovanja.


- Zabrinjava strategija razaranja kritične infrastrukture Ukrajine jer žele otjerati Ukrajince iz njihovih domova. Žele napraviti "pustu" Ukrajinu, rekao je i dodao da je 8 milijuna Ukrajinaca napustilo zemlju i to su, kaže, zabrinjavajući podaci.


Ogorec: Moral Ukrajinaca bolji nego kod Rusa


Naglašava da je moral Ukrajinaca bolji nego kod Rusa, i to ne samo borbeni.


- Putin i dalje ima znatnu potporu svog stanovništva jer se u Rusiji još ne događaju nikakvi ozbiljni poremećaji. Što se tiče sankcija, one ne utječu pretjerano na standard ljudi, rekao je.

Što se tiče borbenog potencijala, Rusi mobiliziraju ljude iz zatvora i šalju ih na prvu crtu bojišta, dok Ukrajinci gube svoje kvalitetne potencijale, govori Ogorec.

Barić se nije složio da je većina ruske vojske mobilizirana iz zatvora. Govori da su se mnogi Rusi sami javili za sudjelovanje u borbama.

- U Rusiji je u tijeku uvježbavanje pričuve od 150 do 200 tisuća vojnika u novostvorenim postrojbama, istaknuo je.


Dodaje da britanske obavještajne službe, prema ukrajinskim izvorima, procjenjuju da Rusi gube do 1000 vojnika dnevno.

Na pitanje je li moguća eskalacija rata izvan granica Ukrajine, Ogorec je rekao kako je sve moguće, ali da se Rusi jako čuvaju da ne dođe do sukoba širokih razmjera jer im to nije u interesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!