Ruske snage silovito raketiraju ukrajinske gradove

24.03.2022.

12:32

Autor: Željko Raić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ruske snage silovito raketiraju Ukrajinu

Ruske snage silovito raketiraju Ukrajinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Ukrajini rat bukti - već puna četiri tjedna. Ruske snage i dalje - silovito raketiraju mnoge ukrajinske gradove - jačaju zračne napade, s više od 250 letova registriranih u posljednja 24 sata, javljaju ukrajinske vlasti. Ukrajina i dalje brani Mariupolj u kojem je, u nečovječnim uvjetima, zarobljeno oko 100 tisuća ljudi koje vlasti pokušavaju evakuirati. 

Iako usporeni i malo slabijim intenzitetom, ruski napadi na Ukrajinu ne prestaju. Ukrajinski izvori tvrde da se ruska armada i dalje fokusira na regije Kijev, Černjihiv i Harkiv. Mariupolj je priča za sebe, ovaj grad heroj, unatoč potpunom razaranju i brojnim žrtvama, kao iz inata, pokušava živjeti. No životi se oduzimaju na svakom koraku.

- Ovdje mi je poginuo očuh. Stradao je u automobilu koji je pogođen granatom. Onda kada su mu htjeli pomoći, liječnik i naš susjed, pala je nova granata i ubila i njih. Morali smo ih pokopati ovdje u parku, govori Viktoria, stanovnica Mariupolja.

Kijev je gotovo u potpunom okruženju, granate i projektili padaju po civilnim ciljevima, ruska vojska pokušava sve kako bi osvojila glavni grad, svrgnula predsjednika i opravdala svoju posebnu vojnu operaciju. No ne teče sve prema planu zacrtanom u Kremlju.

- Ovo poručujem svim sugrađanima, a posebno ruskim vojnicima - nikada nas nećete osvojiti. Prije ćemo umrijeti nego kleknuti pred vama. Od nas nikada nećete napraviti robove, poručio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Ukrajinsko domoljublje osjeća se u svakom dijelu ove napaćene zemlje. Nedostatak oružja nadoknađuju snagom volje i otporom. Odesa, koja se čini kao novi veliki vojni cilj priprema se za moguću opsadu.

- Od početka sukoba nema plovidbe, i zato sam se stavio na raspolaganje ukrajinskoj vojsci. Stalno im pomažem, sada sam ovdje, spremamo pijesak u vreće. Svi smo zajedno, podižemo barikade, u tome je naša snaga, govori Vitalij Sivak, kapetan duge plovidbe.

Rusko ministarstvo obrane, kao na tekućoj traci, svakodnevno u isto vrijeme isporučuje vijesti o svojim velikim uspjesima. Rijetko potvrđenim konkretnim dokazima.

- Ruske vojne postrojbe nastavljaju ispunjavati zadaće u sklopu posebne vojne operacije u Ukrajini. Svi zadaci ispunjavaju se na vrijeme, izvijestio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinski predsjednik svjestan težine stanja na terenu, pa s posebnim zanimanjem prati događaje u Briselu. 

- Naše čvrsto stajalište bit će zastupljeno na sva tri samita. Na njima ćemo vidjeti tko je prijatelj, tko je partner, a tko nas je izdao zbog novca, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Čelnik NATO-a uoči summita daje čvrsta jamstva o prijateljstvu te opet proziva Moskvu zbog ničim izazvane agresije.

- Predsjednik Putin učinio je golemu pogrešku kada je napao jednu suverenu državu. Podcijenio je njihovu hrabrost i odlučnost i nije ostvario svoje ciljeve, naglasio je Jens Stoltemberg, glavni tajnik NATO-a.

U tijeku je summit, koji ima povijesno značenje jer postavlja neke nove temelje sigurnosti i obrane na istočnim granicama Saveza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!