13:34 / 21.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ruski liječnici dopustili prebacivanje Navaljnog u Njemačku

-

-

Foto: - / -

Ruski liječnik izjavio je u petak da je bolnica u Sibiru u kojoj se liječi kritičar Kremlja Aleksej Navaljni odlučila dopustiti njemačkim liječnicima da ga prebace na liječenje u Njemačku te da je njegovo stanje "stabilno".
Ruski liječnik izjavio je u petak da je bolnica u Sibiru u kojoj se liječi kritičar Kremlja Aleksej Navaljni odlučila dopustiti njemačkim liječnicima da ga prebace na liječenje u Njemačku te da je njegovo stanje "stabilno", prenose ruski mediji.

- Stanje pacijenta je stabilno i budući da imamo zahtjev obitelji da se dopusti njegov premještaj donijeli smo odluku da on može biti prebačen u drugu bolnicu, rekao je novinarima Anatolij Kaljinjičenko, zamjenik glavnog liječnika bolnice u Omsku, a prenosi agencija Interfax.

- Pregovori o prebacivanju Alekseja pokrenuli su se s mrtve točke. Vjerojatno će Navaljni sada moći biti prevezen. Šteta što je liječnicima trebalo toliko vremena za donošenje te odluke. Zrakoplov čeka od jutros a dokumenti su također tada bili spremni, napisala je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Supruga Alekseja Navaljnog pristala je da se on liječi u bolnici Charite u Berlinu.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje transfera u inozemstvo isključivo medicinska odluka, piše agencija Reuters, dodajući da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Glavni liječnik u sibirskoj bolnici koji liječi kritičara Kremlja rekao je u petak da mu je dijagnosticirana metabolička bolest uzrokovana niskim šećerom u krvi.

Aleksander Murakovski, glavni liječnik zadužen za Navaljnog (44) u bolnici u Omsku, dodao je da su na njegovim prstima i odjeći pronađeni tragovi industrijske kemijske tvari.Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju pošto je popio čaj u četvrtak ujutro za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Kremlj je u petak rekao da je na ruskim liječnicima odluka može li se Navaljnog zrakoplovom hitne pomoći prebaciti iz sibirske bolnice na liječenje u Njemačku.

Ruski liječnici rekli su ranije u petak da mu još nije dovoljno dobro za prijevoz.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su njemački liječnici koji su stigli u Omsk u petak pozvani da se priključe ruskim liječnicima u liječenju Navaljnoga.

Govoreći putem konferencijskog poziva, Peskov je rekao da još uvijek nije jasno što je bilo uzrokom da se Navaljni razbolio dok se u četvrtak ujutro iz Sibira vraćao u Moskvu. 

Saveznici Alekseja Navaljnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te rekli da mu  time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.Julija Navaljni, supruga, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, kritizirale su Kremlj pošto je liječnik u sibirskoj bolnici rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

- Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile, napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

- Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja, napisala je Jarmiš.

Navaljnijev tim citirao je policijskog dužnosnika koji je rekao da je u njegovu tijelu identificirana vrlo opasna tvar koja predstavlja rizik za sve u njegovoj okolini i zbog toga moraju biti u zaštitnim odijelima.

Navajlnijevi ljudi vjeruju da liječnici žele odugovlačiti ne bi li nestao svaki trag da je bio otrovan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!