Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini ponovno prijeti izjavama

19.03.2022.

19:56

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Igor Kalabuhov

Igor Kalabuhov

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, ponovno prijeti izjavama.

Nedavno je zaprijetio reakcijom Moskve, ako Bosna i Hercegovina pokuša ući u NATO, a jučer je u emisiji bosansko-hercegovačkog Face TV-a dao naslutiti da Rusija ima planove i protiv Hrvatske. Evo što je rekao nakon što mu je novinar nabrojio zemlje članice NATO-a koje su bliže Rusiji, te ga upitao zašto im ne smeta njihovo članstvo. 

- Od mase tih zemalja, vi kažete: E, vi ne smijete? BH ne smije?, upitao je novinar Senad Hadžifejzović.

- Ne kažemo na taj način. Otkud vi znate da nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske, kao članice NATO-a?, upitao je Igor Kalabuhov, veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje je li postoje planovi protiv Hrvatske odgovorio je kako imaju planove protiv NATO-a. Mi procjenjujemo svaki put geostratešku situaciju i odlučujemo otkud nam dolaze prijetnje, rekao je Kalabuhov. 


video thumb

Na njegove izjave reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U njima vide prijetnju, ali ne i razlog za zabrinutost, poručuje državni tajnik Frano Matušić te naglašava spremnost Hrvatske da s partnerima u Europi i NATO-u odvrati svaki pokušaj agresije ili neprijateljskog djelovanja.

- Mislim da mi kao država ne trebamo biti zabrinuti jer doista imamo odličnu suradnju i imamo okvir NATO saveza koji nam jamči slobodu i suverenitet, a i sama država se znala obraniti od slične agresije 1991. godine. Dakle, naša iskustva iz devedesetih godina su također značajna, naglasio je Frano Matušić, državni tajnik u MVEP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!