12:57 / 28.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

The Times: Ruskim plaćenicima naređeno da ubiju Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS / REUTERS

Više od 400 ruskih plaćenika nalazi se u Kijevu s nalogom Kremlja da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i članove ukrajinske vlade te pripreme teren kako bi Moskva preuzela kontrolu, objavio je britanski The Times.

Skupina Wagner, privatna milicija jednog od najbližih Putinovih saveznika, koja operira kao produljena ruka države, ubacila je prije pet tjedana plaćenike u misiju fizičke eliminacije pripadnika vlade Volodimira Zelenskog u zamjenu za unosnu financijski bonus. 


Ukrajinska vlada dobila je informaciju o tome u subotu ujutro i malo nakon toga Kijev je objavio 36-satni strogi policijski sat s ciljem da se Kijev očisti od ruskih sabotera, te je upozorio civile da ne izlaze van ako ne žele da ih se smatra agentima Kremlja, piše Times. 


Izvor blisko povezan s aktivnostima skupine, na koji se poziva britanski list, tvrdi da je između dvije i četiri tisuće plaćenika došlo u Ukrajinu u siječnju, neki od njih raspoređeni u odmetnute ukrajinske regije Doneck i Lugansk. Drugih 400 navodno je ušlo u zemlju iz Bjelorusije i krenulo prema glavnom gradu.  


Plaćenicima je rečeno da Putin želi kratku pauzu kako bi "odglumio" da pregovara sa Zelenskim, ali im je dano do znanja da nikakav sporazum neće biti postignut. 


Plaćenici sada čekaju signal iz Kremlja, a obećana im je bogata nagrada za ubojstva koja bi se trebala dogoditi idućih nekoliko dana. Osiguran im je siguran izlaz iz zemlje nakon toga. 


Uz Zelenskog na popisu za odstrel nalaze se još 23 ukrajinska dužnosnika, uključujući premijera, ministre, gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i njegova brata Vladimira, popularne boksačke šampione koji su se pridružili borbi protiv ruskih zavojevača, piše Times. 


Plaćenici se hvale da znaju točno gdje su nalazi ukrajinski predsjednik i njegovi kolege u Kijevu te ih očito mogu pratiti putem mobilnih telefona. Nakon što je Moskva prošlog tjedna napala Ukrajinu, Zelenski se obratio naciji, tvrdeći da su ruske specijalne snage u glavnom gradu i da je označen kao "meta broj 1".


Iako je Wagner privatna vojna tvrtka, usko se povezuje s Putinovim projektima diljem svijeta. U vlasništvu je oligarha Jevgenija Prigožina. Njezini pripadnici proveli su prikrivene operacije diljem Afrike i na Bliskom istoku i također su odgovorni za zbivanja u istočnoj Ukrajini 2014. 


Britanski general sir Richard Barrons, bivši šef združenog stožera britanskih oružanih snaga, kazao je da su pripadnici te postrojbe iznimno učinkoviti i da se mogu "pojaviti iz sjene, izvesti najnasilnije akcije i zatim opet nestati, a da se i ne otkrije tko je za te akcije odgovoran".


- Nisu izravno povezani s ruskom vladom i stoga ih je teško otkriti, kazao je general za Times.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!