15:15 / 21.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Tvrdnju Rusije da je spriječila upad iz Ukrajine Kijev odbacio kao laž

ilustracija

ilustracija

Foto: Bryan Woolston / REUTERS

Ruska vojska tvrdi da je spriječila ukrajinsku "izviđačku diverziju" na svojoj granici s Ukrajinom i da je ubila pet osoba te uništila dva vozila, no službeni Kijev odbacio je te navode kao lažnu vijest.

- U sukobima je pet osoba iz skupine sabotera i obavještajaca povrijedilo granicu s Rusijom te je eliminirano - objavila je ruska vojska.

Rusija tvrdi da se izgred dogodio u Rostovu (oko tisuću kilometara južno od Moskve) u 6 sati ujutro po mjesnom vremenu blizu lokaliteta Mitiakinskaja, navode ruske agencije.

- Dva vozila pješaštva ukrajinskih oružanih snaga ušla su u Rusiju iz Ukrajine radi evakuacije skupine sabotera prema ukrajinskom teritoriju preko granice - tvrdi ruska vojska i dodaje da nijedan ruski vojnik ili granični policajac nije ozlijeđen.

Službeni Kijev odgovorio je da ukrajinskih vojnika nema na području Rostova gdje se izgred navodno dogodio i rusku objavu odbacio je kao "lažnu vijest".

Navodni upad dogodio se u vrijeme visokih napetosti između dviju zemalja, odnosno između Rusije i Zapada koji je optužuje da je nagomilala 150.000 vojnika uz granice kako bi bila spremna za invaziju, "neminovnu" po Zapadu, a po Moskvi riječ je o zapadnoj "histeriji" u svrhu provokacije.

Dok Zapad i Rusija redovito ističu da prednost daju diplomaciji, sukobi između ukrajinske vojske i proruskih separatista koje podržava Moskva udvostručili su se u intenzitetu zadnja tri dana na istoku Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija izvijestili su jutros da su snage ukrajinske vlade granatirale to područje i ubile dva civila. Moskva odbacuje tvrdnje da planira napasti Ukrajinu, istodobno od Zapada tražeći jamstva da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u njoj susjednoj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!