SAD danas najavljuje nove sankcije Rusiji

22.02.2022.

07:21

Autor: Hina/HRT

Putinov potez pojačao je napetosti sa Zapadom

Putinov potez pojačao je napetosti sa Zapadom

Foto: Saul Loeb/Alexander Ermochenko / REUTERS

Sjedinjene Države koordiniraju se sa saveznicima i u utorak će najaviti nove sankcije Rusiji, u odgovoru na odluku Moskve da prizna nezavisnost dviju odmetnutih ukrajinskih regija i tamo pošalje svoju vojsku, kazali su u ponedjeljak američki dužnosnici.

- SAD će sutra nametnuti sankcije Rusiji u odgovoru na ovo jasno kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kazala je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer.


- Mi možemo, hoćemo i moramo biti ujedinjeni u pozivima Rusiji da povuče svoju vojsku, vrati se za diplomatski stol i radi ka miru, dodala je.


Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost dvjema odbjeglim proruski orijentiranim regijama Ukrajine i poslao tamo vojsku radi "očuvanja mira", pojačavši napetosti sa Zapadom oko Ukrajine.


Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljanije sankcije.


Predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu koja će, kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, "zabraniti nova ulaganja, trgovinu i financiranje od strane američkih osoba prema, iz ili u takozvane DNR i LNR regije Ukrajine", misleći pritom na samoproglašene regije Donjeck i Lugansk.


Psaki je kazala da će SAD nove mjere najaviti u utorak a bit će usmjerene na Rusiju.

Ruski veleposlanik pri UN-u u ponedjeljak je ustvrdio kako se Istočna Ukrajina nalazila na rubu nove "ukrajinske vojne avanture" koju Rusija nije mogla dopustiti, prisegnuvši da neće dopustiti da u toj regiji dođe do "novog krvoprolića".

Govoreći na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnost UN-a, Vasilij Nebenzia također je upozorio zapadne sile da "dvaput razmisle" i ne pogoršavaju situaciju u Ukrajini.

Američki dužnosik: Ruske postrojbe u Donbasu neće izazvati šire sankcije

Putinova odluka da pošalje vojsku u odmetnute ukrajinske regije za sada ne predstavlja daljnju invaziju koja bi izazvala sankcije šireg spektra, ustvrdio je u utorak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.


Dodao je kako bi do pune invazije moglo doći u bilo kojem trenutku.

Slanje ruske vojske u odmetnute regije ne predstavlja ništa novo, kazao je isti dužnosnik. To je i razlog zašto takav Putinov potez nije izazvao dodatne sankcije.

- Ovo nije daljnja invazija, jer je to teritorij koji su oni već okupirali, dodao je.


- Ulazak ruskih trupa u Donbas samo po sebi nije ništa novo. Rusija je već imala svoje snage u regiji Donbasa u proteklih osam godina... Samo što su to sada odlučili činiti na otvoreniji način, kazao je drugi dužnosnik.

- Rusija nastavlja eskalirati ovu krizu koju je sama stvorila. Nastavit ćemo s diplomacijom sve dok ne krenu tenkovi, ali ne gajimo iluzija o tome što će vjerojatno uslijediti, napomenuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!