SAD: Gotovo milijun slučajeva covida u jednome danu

07:23 / 05.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

SAD:Porast novooboljelih

SAD:Porast novooboljelih

Foto: Shannon Stapleton / REUTERS

Sjedinjene Države zabilježile su u ponedjeljak gotovo milijun novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu i gotovo dvostruko više od najvećega broja dosegnutog prošloga tjedna, dok vrlo zarazna varijanta omikron ne pokazuje znakove usporavanja.

Broj hospitaliziranih pacijenata povećao se za gotovo 50 posto u proteklih tjedan dana i sada ih je više od 100.000 te je prvi put prijeđen prag dosegnut prije godinu dana, pokazala je Reutersova analiza.

Tijekom protekloga tjedna prosječan broj novozaraženih bio je 486.000 na dan, a taj se broj za sedam dana udvostručio. Među 978.856 novozaraženih u ponedjeljak, ubrojeni su i neki slučajevi od subote i nedjelje, s obzirom na to da mnoge države vikendom ne daju izvješća.

Prosječan broj umrlih od covida u SAD-u je i dalje prilično stabilan i kreće se oko 1300 na dan.

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju i Udruge dječjih bolnica, protekloga tjedna zabilježeno je više od 325.000 zaražene djece, što je gotovo dvostruko više nego prije dva tjedna.

Omikron varijanta se, kako se čini, mnogo lakše prenosi od prethodnih varijanti virusa. Procjenjuje se da je 95,4 posto novozaraženih nakon 1. siječnja u SAD-u zaraženo omikronom.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da omikron za sada izaziva blaže oblike bolesti. Ipak, zdravstveni dužnosnici upozoravaju da broj zaraženih omikronom ugrožava bolnički sustav, koji je već opterećen brojem oboljelih od covida, uglavnom necijepljenih osoba.

Bijela kuća u utorak je priopćila da Bidenova administracija finalizira ugovore za 500 milijuna brzih testova na koronavirus koje planira besplatno podijeliti Amerikancima kako bi se smanjio pritisak na punktove za testiranje. Osim toga, administracija je udvostručila narudžbu za Pfizerov antiviralni lijek protiv covida.

Zdravstveni dužnosnici naglašavaju da su cijepljenje i booster doze i dalje najbolji način izbjegavanja teških oblika bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!