20:13 / 10.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD i UK strahuju da će Rusija koristiti kemijsko oružje u Ukrajini

Hoće li Rusija koristiti kemijsko oružje u Ukrajini?

Hoće li Rusija koristiti kemijsko oružje u Ukrajini?

Foto: - / Shutterstock

Britanski premijer Boris Johnson kazao je danas kako strahuje da će Rusija rasporediti kemijsko oružje u Ukrajinu, dok je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u poručio da SAD vidi povećani rizik od ruskog korištenja biološkog ili kemijskog oružja u Ukrajini.

- Stvari koje čujete o kemijskom oružju dolaze izravno iz njihove kuhinje, kazao je Johnson u intervjuu za Sky News.

- Počinju govoriti da postoji kemijsko oružje koje su pohranili njihovi protivnici ili Amerikanci pa kad oni sami razmjeste kemijsko oružje, a bojim se da bi mogli, imaju spremnu neku vrstu lažne priče, dodao je.

Zamjenik veleposlanika SAD-a pri UN-u je pak poručio da bi ruska "propaganda" o ukrajinskom biološkom oružju mogla poslužiti kao alibi za rusko korištenje biološkog ili kemijskog oružja.

- Rusija je iznijela ove nove lažne tvrdnje. Vidjeli smo da je Kina podržala ovu propagandu i stoga bismo trebali pratiti hoće li Rusija eventualno upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili izvesti operaciju pod lažnom zastavom, kazao je John Prescott za dpa.

Prescott je rekao da je ruska upotreba kemijskog oružja, uključujući pokušaje ubojstava i trovanja političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i Britaniji, dobro dokumentirana.

Također je rekao da Moskva podržava "Asadov režim" u Siriji, koji je više puta koristio koristio oružje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!