19:35 / 10.03.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Teške borbe u Ukrajini; milijuni ljudi pod opsadom

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Alexander Ermochenko/State Emergency Service of Ukraine/Gleb Garanich/Valentyn Ogirenko/azov / REUTERS

Ruske snage i dalje napadaju brojne ukrajinske gradove. Traju napadi na Kijev, a ne smiruju se ni napadi na ostale regionalne centre poput Harkiva, Černjihiva i Mariupolja, u kojem su uvjeti zastrašujući. Gradske vlasti Mariupolja službeno su priopćile da je samo u tom gradu u devet dana borbi, tijekom kojih se grad našao u obruču, poginulo 1207 civila. Ukrajinska vlada dosadašnju ratnu štetu procjenjuje na 100 milijardi dolara.


Ruske postrojbe počele su kopneni napad na lučki grad Mariupolj koji je u potpunom okruženju, a brane ga borci bataljuna Azov koji Moskva smatra neonacističkim. Putem radija ih se poziva da se predaju ili ih čeka smrt. Rusija optužuje Azovce da ne dopuštaju evakuaciju civila. Mrtvi se pokapaju u masovne grobnice.

Ukrajinska strana tvrdi da je otvorila nekoliko koridora za izlazak civila iz gradova pod ruskom opsadom. I iz kijevskih predgrađa.

Ruske snage na sjeveru su prodrle do sjeveroistočnog ulaza u grad, tako da se iz Kijeva može izaći jedino u smjeru juga. Pola stanovnika je izbjeglo, a grad pretvoren u utvrdu. 

Mnoge je iznenadilo sporo napredovanje ruske vojske. Rusi su zauzeli Melitopolj, Herson i Berdiansk, a okružili Mariupolj, ali i dalje ne uspijevaju potpuno orkužiti Kijev, Sumi i Harkiv.

- Srce mi je slomljeno zbog ovoga što su osvajači učinili našim gradovima i našoj državi i onoga što žele učiniti našim ljudima kojima je potrebna hitna pomoć. Ruske postrojbe već su izazvale humanitarnu katastrofu u Ukrajini, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik. 

Da je ovaj rat ipak drugačiji za Rusiju, pokazuje napad bespilotnom letjelicom turske proizvodnje na njezinu tenkovsku kolonu u kijevskom predgrađu Brovari.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke napada na položaje ukrajinske vojske helikopterima Mi-28 i Ka-52, ali već se dugo nije oglasilo o ruskim vojnim gubicima.

- Nastavljaju se napadi na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Ukupno je uništeno 2911 vojnih objekata, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Kremlj je priznao da je rusko gospodarstvo doživjelo šok i da mu je potrebna transformacija velikih razmjera. Putin kaže da Rusija i dalje redovito isporučuje energente, ali ako joj i u tom sektoru stvore probleme, cijene će na međunarodnom tržištu još porasti.

- Jako dobro znamo kako pozivaju svoje građane da stežu remen i da se odijevaju toplije i upozoravaju na to da su sankcije protiv nas razlog pogoršanja stanja kod njih, kazao je Putin.

S Putinom će se u Moskvi sastati i bivši njemački kancelar Gerhard Schröder kako bi pokušao posredovati u zaustavljanju rata, a rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je nuklearni rat nemoguć jer bi to bio kraj civilizacije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!