SAD: Izbori za Kongres, tijesna borba za prevlast u Senatu

09.11.2022.

Zadnja izmjena 04:50

Autor: HRT/Hina/CNN

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Tijesna je utrka na američkim međuizborima između demokrata i republikanaca za prevlast u Senatu. Što se tiče Zastupničkog doma, prema rezultatima koji pristižu, republikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratima. 

Prema projekciji CNN-a, nakon zatvaranja birališta u više od 40 saveznih američkih država na međuizborima, demokrati imaju 136, a republikanci 178 mjesta u Zastupničkom domu od 435 ukupno. 

Na ovim izborima biralo se i 35 senatora od ukupno 100 koliko ih ondje ima. I demokrati i republikanci imaju po 46 senatora.

Rezultati koji se u SAD-u objavljuju u izbornoj noći uglavnom su neslužbeni i objavljuju ih mediji za koje rade stručnjaci iz područja statistike i izborne demografije koji zaključuju kada su djelomični rezultati dovoljno jasni da nema rizika da će ih promijeniti glasovi koji još nisu prebrojani. Birališta se nastavljaju zatvarati kroz šest vremenskih zona i pedeset država s posljednjom, Aljaskom.

Zastupnički dom

Do sada su demokrati u Zastupničkom domu imali 222 zastupnika, a republikanci 213. Već i uoči izbora ankete su ukazivale na vjerojatan poraz demokrata u borbi za donji dom. Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research.

Senat

Što se tiče izbora za Senat koji su puno tješnji, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovno izabrano. Do sada je u Senatu bila ravnoteža 50-50, a kontrolirali su ga demokrati zbog dodatnog glasa potpredsjednice Kamale Harris.

Ključna borba je u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa republikanca Herschela Walkera. Borba za Senat vodi se i u Pennsylvaniji između demokrata John Fettermana i republikanca, poznatog liječnika i tv-zvijezde, Mehmeta Oza. Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego bude jasan pobjednik.

Republikanac DeSantis ponovno izabran za guvernera Floride

Republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., ponovno je izabran za guvernera Floride, objavili su američki mediji. DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku, objavili su ABC i CNN.

Ron DeSantis

Ron DeSantis

Foto: Marco Bello / REUTERS

Demokratkinja Maura Healey bit će prva guvernerka koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka. U državi Massachusetts lako je pobijedila Geoffa Diehla, po mrežama Fox News i NBC.

Demokrat Maxwell Frost (25) bit će prvi pripadnik generacije "Z" koji je ušao u američki Kongres. Napisali smo povijest za građane Floride, generaciju 'Z' i za sve one koji vjeruju u bolju budućnost, tvitao je.

Bivša glasnogovornica Donalda Trumpa u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders izabrana je za guvernerku Arkansasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!