19:51 / 03.11.2020.

Autor: Dnevnik HTV-a/Branka Slavica/Tihomir Vinković

SAD: Kada će se znati pobjednik?

-

-

Foto: - / -

Izbore u Sjedinjenim Američkim Državama prate reporteri HTV-a Branka Slavica i Tihomir Vinković.
Izbore u Sjedinjenim Američkim Državama prate reporteri HTV-a Branka Slavica i Tihomir Vinković.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima
➡️ Zoran Kurelić za Dnevnik o američkim izborima
➡️ Posebna emisija o američkim predsjedničkim izborimaIzborni dan protječe mirno, za sada bez incidenata, javila je za Dnevnik HTV-a Branka Slavica.  Predsjednik Trump vratio se u Washington i provodi relativno miran dan. Jutros je posjetio sjedište svog izbornog stožera u Virginiji, zahvalio je svim suradnicima, timu, svima koji su radili u njegovoj kampanji. Rezultate izbora on će večeras čekati u Bijeloj kući. Na tzv. izborni party pozvano je oko 250 uzvanika, svi se moraju testirati na koronavirus.

Jutros je Trump dao telefonski intervju TV postaji Fox, kazao je da je vjerojatnost za njegovu pobjedu solidna. Isto tako, rekao je da će pobjedu objaviti samo ako je sigurna te kako ne namjerava igrati nikakve igre.

➡️ Četiri godine mandata Donalda Trumpa

Ova utrka izgledala je za Donalda Trumpa potpuno drukčije prije devet mjeseci, prije Covida. Nezaposlenost u SAD-u bila je oko 3,6 posto. Povijesno, svi predsjednici koji su gubili reizbore odnosno drugi mandat, gubili su ih zbog ekonomije i lošeg odaziva na neku aktualnu krizu.

Pitanje svih pitanja - tko je pobjednik - znat ćemo večeras samo ako Joe Biden i Donald Trump pobjede uvjerljivom velikom većinom. Ako se to ne dogodi, čekat ćemo da se zbroje rezultati koji su stigli dopisno u savezne države, a posebno je važna savezna država Pennsylvania, bez koje si Donald Trump ne može osigurati pobjedu.

Bez obzira na sve dopisne glasove, svi politički insajderi u Washingtonu, uvjeravaju kako ćemo rezultate ovih izbora znati relativno brzo. Ako ne sutra, onda u četvrtak ili petak, javlja Branka Slavica.

Mogu li se demokrati nakon četiri godine vratiti u Bijelu kuću? Ankete tvrde - da, ali u stožeru Joea Bidena nisu sigurni u to, javio je Tihomir Vinković za Dnevnik HTV-a. Joe Biden je treći put u tri dana posjetio saveznu državu Pennsylvaniju, koja nosi 20 elektorskih glasova.

➡️ Tko je Joe Biden, Trumpov izazivač?

Njegova potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris bila je malo sjeverozapadnije, u Michiganu, koji nosi 16 glasova. Uz deset glasova Wisconsina, države koju je Joe Biden neobjašnjivo dobio prije četiri godine, u njegovu stožeru nadaju se da bez tih 36 glasova Trump ne bi imao 270, odnosno dovoljno za pobjedu.

Joe Biden rezultate će dočekati u Wilmingtonu, gradu u saveznoj državi Delaware, koju je predstavljao desetljećima u Senatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!