SAD: Rusija jest izazov, ali najveći je Kina

12.10.2022.

20:48

Autor: Hina/HRT

Bijela kuća - SAD

Bijela kuća - SAD

Foto: Andrea Izzotti / Shutterstock

 Bijela kuća predstavila je u srijedu dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti kojom teži ograničiti uspon Kine te jačati važnost suradnje sa saveznicima u rješavanju izazova s kojima se suočavaju demokratske nacije. 

"Kina teži mijenjati međunarodni poredak" 

Dokument, kojega je predstavljanje bilo odgođeno zbog ukrajinske krize, ne donosi velike promjene u promišljanju niti nove doktrine u vanjskoj politici administracije predsjednika Joea Bidena.

Umjesto toga, dokument ističe stajalište da je američko vodstvo ključno za prevladavanje globalnih prijetnji poput klimatskih promjena i porasta autoritarnih režima.

- Čak i nakon ruske invazije, Kina je najveći izazov za globalni poredak, piše u američkoj strategiji.

- Rusija je trenutačna prijetnja međunarodnom poretku slobodnom i pravednom jer besramno krši temeljne međunarodne propise, navodi Bijela kuća.

- Kina je, s druge strane, jedini protivnik koji teži mijenjati međunarodni svjetski poredak, a za ostvarenje tog cilja ima ekonomska, diplomatska, vojna i tehnološka sredstva, ocjenjuje se.

SAD mora pobijediti ekonomskim oružjem

Predsjednik Joe Biden potpisao je deklaraciju koja zrači optimizmom, navodi agencija AFP. "Sjedinjene Države imaju sve adute da pobijede u tom natjecanju 21 stoljeća. Iz svake krize mi izlazimo osnaženi. Nema toga što mi ne možemo ostvariti".

Sjedinjene Države moraju pobijediti ekonomskim oružjem u utrci sa supersilom ako žele održati svoj utjecaj diljem svijeta, poručuje se.

- Narodna Republika Kina kani, a sve više ima i sposobnost da međunarodni poredak preoblikuje tako da globalna kretanja idu njoj u korist, iako Sjedinjene Države nastoje odgovorno upravljati konkurencijom između naših dviju zemalja, rekao je nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan.

SAD mora istodobno upravljati s transnacionalnim izazovima koji pogađaju ljude bilo gdje, a to uključuje klimatske promjene, nesigurnost hrane, zarazne bolesti, terorizam, energetiku, tranziciju te inflaciju.

Biden još mora riješiti neka ključna pitanja iz vanjske politike, a među njima su carine na kinesku robu koje je uveo njegov prethodnik Donald Trump i zbog kojih američki uvoznici gube milijarde, a istodobno goruća su i druga pitanja zbog ruske agresije na Ukrajinu, zatim pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom te indijska vezanost uz ruske energente.

Sullivan je morao odgovarati na pitanja vezana uz Bidenovo upozorenje da će SAD "preispitati" svoj odnos sa Saudijskom Arabijom i da će biti "posljedica" jer je prošli tjedan objavila da će OPEC+ smanjiti proizvodnju nafte što je protivno američkim interesima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!